Podczas happeningu promowali zdrowe drugie śniadanie
Kolorowe kanapki, owsianka i koktajl warzywno-owocowy. Takie zdrowe drugie śniadanie promowali uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie.
Kolorowe kanapki, owsianka i koktajl warzywno-owocowy. Takie zdrowe drugie śniadanie promowali uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie.
Młodzież od początku roku szkolnego podczas zajęć uczyła się właściwie dobierać surowce i przyrządzać zdrowe posiłki. W połowie września uczniowie klasy drugiej Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w związku z Ogólnopolskim Dniem Drugiego Śniadania przygotowali pożywną owsiankę i koktajl warzywno-owocowy dla uczniów klas pierwszych. Natomiast pod koniec września młodzi ludzie z klas trzecich ZSEU zorganizowali happening śniadaniowy. I tutaj nie zabrakło zdrowych smakołyków. Były kanapki z humusem, własnoręcznie przygotowanym masłem orzechowym, bogate w witaminy koktajle oraz słodkie niespodzianki dla osób będących na diecie bezglutenowej.
Akcje edukujące młodzież na temat zdrowego żywienia odbywają się w ZSEU od kilku lat. Dla uczniów klas pierwszych organizowany jest m.in. konkurs „Ucz się dobrze zjedz śniadanie”, a nagrodą dla najlepszych jest śniadanie ufundowane przez Radę Rodziców.
fot. ZSEU Żychlin