Koninianie razem po raz piąty, czyli wieczerza wigilijna na rynku
Był opłatek, życzenia i wspólna wieczerza. Tak wyglądała piąta miejska wigilia na konińskim rynku.
Nawet 1700 pierogów z kapustą i grzybami, 100 kg kapusty z fasolą, 150 litrów czerwonego barszczu, a do tego smażona ryba, śledź, kluski z makiem, piernik i makowiec. Wszystko to pojawiło się na stołach ustawionych w gigantycznym namiocie na pl. Wolności. - Mamy porcji na około 550 osób. Na pewno dla nikogo jedzenia nie zabraknie – mówi Mariola Matelak z restauracji „Żak Smak”.
Koninianie, ale nie tylko ( wśród biesiadników byli również zagraniczni studenci PWSZ) zanim zasiedli do wspólnej wieczerzy wysłuchali życzeń od prezydenta i franciszkanina. Potem odśpiewali kolędę i podzielili się opłatkiem. Na każdego uczestnika miejskiej wigilii czekały też czekoladowe mikołaje.
Dziękujemy za Twoją obecność. Obserwuj nas w Wiadomościach Google, aby być na bieżąco.