Mniam, mniam z LM.pl. Chłodnik bułgarski
Po wakacyjnej przerwie wraca Mniam, Mniam. Tym razem chłodnik bułgarski według Wojtka, który swoje dzieciństwo spędził właśnie w tamtych stronach. Idealna przekąska na upalne dni. Smacznego!
Po wakacyjnej przerwie wraca Mniam, Mniam. Tym razem chłodnik bułgarski według Wojtka, który swoje dzieciństwo spędził właśnie w tamtych stronach. Idealna przekąska na upalne dni. Smacznego!
Chłodnik bułgarski:
- 3-4 ogórki twarde,
- jogurt 2 x 400 g (maślanka lub woda jeśli jest za gęsty),
- 2-4 ząbki czosnku,
- koperek świeży - dużo,
- oliwa z oliwek - kilka łyżek,
- sól do roztarcia czosnku (wg smaku),
- orzechy włoskie do posypania przed podaniem.
Przygotowanie:
- Ogórki pokroić w kostkę zalać jogurtem
- Czosnek posiekać drobno, zasypać solą, utrzeć łyżką; rozrobić z oliwą i maślanką lub jogurtem; połączyć z ogórkami.
- Wsypać koperek, dobrze wymieszać; doprawiać solą i oliwą wg uznania
- Schłodzić 1-2 godz.
- Przed podaniem pokropić na talerzu oliwą i posypać orzecham niezbędne pajdy zwykłego chleba
Jeżeli spodobał Wam się nasz cykl. I chcecie się podzielić swoim przepisem, a nawet nam go zaprezentować. Piszcie na adres t.tomczak@firma.lm.pl
Dziękujemy za Twoją obecność. Obserwuj nas w Wiadomościach Google, aby być na bieżąco.