Mniam, mniam z LM.pl. Risotto z kiełbasą chorizo wg MagdyÂ
Dziś powracamy do kuchni włoskiej, ale też nie zabraknie składnika z Hiszpanii, który podkreśli smak potrawy. W najnowszym odcinku “Mniam, mniam” risotto z kiełbasą chorizo wg Magdaleny. Smacznego!
Dziś powracamy do kuchni włoskiej, ale też nie zabraknie składnika z Hiszpanii, który podkreśli smak potrawy. W najnowszym odcinku “Mniam, mniam” risotto z kiełbasą chorizo wg Magdaleny. Smacznego!
Składniki:
- 200 g kiełbasy chorizo,
- 200 g ryżu do risotto,
- 800 ml bulionu grzybowego,
- 150 ml białego wina,
- 1 cebula,
- 5 ząbków czosnku,
- 75 g sera grana padano,
- 50 g serka philadelphia,
- 8 suszonych pomidorów,
- 25 g masła,
- 1 łyżeczka pasty chilli,
- świeży rozmaryn.
Przygotowanie:
Do rozgrzanego garnka wrzucamy pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Kiełbasę wyjmujemy i do pozostawionego tłuszczu wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i rozmaryn. Czekamy do momentu zeszklenia się składników. Dodajemy ryż i czekamy aż zrobi się lekko przezroczysty. Zalewamy białym winem. Po odparowaniu, dolewamy bulion grzybowy. Nie mieszamy. Po 15-20 minutach dodajemy kiełbasę chorizo, pomidory suszone pokrojone w paski. Mieszamy. Po chwili dodajemy masło, serek philadelphia, pastę chilli i ser grana padano. Ponownie mieszamy składniki. Smacznego!
Dziękujemy za Twoją obecność. Obserwuj nas w Wiadomościach Google, aby być na bieżąco.