Żychlin. Najpiękniejszy stół świąteczny uczennic z Kościelca
Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu zwyciężył w czternastym konkursie na „Najpiękniejszy Stół Świąteczny”.
Tradycyjnie już przed Bożym Narodzeniem w murach Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie spotkali się młodzi ludzie z branży gastronomiczno-hotelarskiej z całej Wielkopolski i nie tylko.
- Nasz konkurs wykracza już poza granice województwa – mówi Anna Matczak-Gaj, dyrektor ZSEU w Żychlinie.
W tym roku przyjechali przedstawiciele placówek oświatowych w Kaliszu, Kościelcu, Słupcy, Rychwale, Strzałkowie, Turku, Wrześni, Koninie i Powierciu. Zadaniem młodzieży było nakrycie stołu w barwach srebrno-białych, który miał łączyć tradycję z nowoczesnością. Najlepiej z tym zadaniem spośród 14 uczestników poradziły sobie uczennice ZS RCKU w Kościelcu. Drugie i trzecie miejsce zajęli uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Turku.
Równocześnie odbywał się szkolny konkurs na najsmaczniejszą potrawę wigilijną. Tutaj bezkonkurencyjna okazała się Kamila Gradecka i jej świąteczny przysmak, czyli ryba w warzywach. Drugie miejsce zajęli: Sebastian Bartczak ze śledziem w suszonych pomidorach z orzechami i Dominika Bartczak z miodownikiem z masą budyniową. Trzecie miejsce natomiast zajął Antoni Zejer z kulebiakiem z kapustą i grzybami.
Dziękujemy za Twoją obecność. Obserwuj nas w Wiadomościach Google, aby być na bieżąco.