Skocz do zawartości

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościGotowanie przy plaży. W Gosławicach pożegnali wakacje 

Gotowanie przy plaży. W Gosławicach pożegnali wakacje 

Dodano: , Żródło: LM.pl
Gotowanie przy plaży. W Gosławicach pożegnali wakacje 

Krem z pieczonego czosnku, quiche ze szpinakiem i eton mess. Takich pyszności można było spróbować dziś w Przystani Gosławice. Na zakończenie wakacji, przy plaży gotowały młode mistrzynie smaku.

Znane z kulinarnego show Amelia Nowak, Joanna Krajniak i zwyciężczyni programu – Julka Cymbaluk gotowały dzisiaj w polowych warunkach. Dziewczynkom jako asystenci towarzyszyli: wiceprezydent Konina – Sebastian Łukaszewski, Szymon Salzman – prezes Klubu Sportowego Sparta i nasz przedstawiciel, Paweł Sikorski – członek zarządu portalu LM.pl. Panowie, zdaniem mistrzyń kuchni, spisali się bardzo dobrze. Wiceprezydent siekał cebulę, smażył szpinak i pilnował, żeby przygotowany z Joasią quiche, był taki jak powinien. Julka wspólnie z Szymonem Salzmanem ugotowała niezwykle aromatyczną zupę krem z prażoną dynią i podsmażonymi krewetkami (przepis autorski). Natomiast Paweł Sikorski wspólnie z Amelką przygotował deser (eton mess) z bezą i owocami. Przepisy na wszystkie trzy przysmaki prezentujemy poniżej.

Eton mess. Potrzebna są: śmietana 30% – 2 sztuki, 1 serek mascarpone, 10 bez, maliny, truskawki, borówki. Śmietanę należy ubić i zmiksować z serkiem mascarpone. Pod koniec pokruszyć bezy i wymieszać z wcześniej przygotowaną masą. Dodać skropione cytryną truskawki. Później dołożyć maliny, a na końcu deser ozdobić borówkami i listkiem mięty.

Quiche ze szpinakiem: 1 szklanka mąki, połowa masła, 1/4 szklanki wody i szczypta soli. Z tego należy przygotować ciasto, które później trzeba rozwałkować. Szpinak musi zostać podsmażony z solą, pieprzem, cebulą i czosnkiem. Przygotowany trafia na formę z rozłożonym już ciastem. Wszystko należy zalewać sosem ze śmietany i jajek. Całość piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

Krem z pieczonego czosnku. 4 ząbki czosnku skropić oliwą i zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku na 200 stopni przez 45 minut. Przygotować bulion warzywny, lub mięsny z liściem laurowym i zielem angielskim. Czosnek jest pieczony w całości. Z każdego ząbka wyciska się środek i robi puree. Należy to połączyć ze śmietanką słodką i bulionem. Zmiksować, żeby powstała zupa krem. Do tego można dodać podsmażone krewetki, prażoną dynię i posypać szczypiorkiem.

Po wspólnym gotowaniu przyszedł czas na muzykę. Scenę opanowała konińska grupa Folk Street i gwiazda "Pożegnania wakacji" Adam Stachowiak.

 

Wspólne gotowanie przy plaży. W Gosławicach pożegnali wakacje
1504473318-kz2jv7-dscf9409.jpg
1504473318-l7kx15-dscf9405.jpg
1504473318-l5xevk-dscf9413.jpg
1504473319-kgj0_1-dscf9417.jpg
1504473319-6eordw-dscf9428.jpg
1504473319-o9lrk6-dscf9437.jpg
1504473319-5l6noo-dscf9430.jpg
1504473320-mmd4tp-dscf9445.jpg
1504473319-ilxdjn-dscf9448.jpg
1504473320-f96ud9-dscf9449.jpg
1504473320-g_zpsj-dscf9454.jpg
1504473320-_d6gak-dscf9470.jpg
1504473320-dhogv8-dscf9477.jpg
1504473321-rzh2cf-dscf9483.jpg
1504473321-drjtj4-dscf9489.jpg
1504473321-k1vvrg-dscf9438.jpg
1504473321-o6w1b9-dscf9494.jpg
1504473322-8pojko-dscf9496.jpg
1504473322-_39q24-dscf9499.jpg
1504473322-uqtbj1-dscf9505.jpg
1504473322-g39bsd-dscf9509.jpg
1504473322-11nua8-dscf9514.jpg
1504473322-ien7z9-dscf9515.jpg
1504473323-xqcxxp-dscf9517.jpg
1504473323-7y227w-dscf9528.jpg
1504473323-2ye3j9-dscf9493.jpg
1504473323-ukfitk-dscf9532.jpg
1504473323-hysiws-dscf9536.jpg
1504473323-clt911-dscf9537.jpg
1504473323-nbz_m7-dscf9541.jpg
1504473323-c97cb6-dscf9548.jpg
1504473323-9iu586-dscf9551.jpg
1504473323-zi9erx-dscf9553.jpg
1504473323-kqs3jm-dscf9558.jpg
1504473324-0erpzo-dscf9559.jpg
1504473324-dlgghv-dscf9565.jpg
1504473324-so43hi-dscf9568.jpg
1504473324-u11l9o-dscf9571.jpg
1504473324-64fpyb-dscf9575.jpg
1504473324-0mzjsw-dscf9580.jpg
1504473324-ghra91-dscf9598.jpg
1504473324-gc77tf-dscf9599.jpg
1504473324-f4x22i-dscf9595.jpg
1504473325-tzaoyy-dscf9604.jpg
1504473325-bxpzto-dscf9600.jpg
1504473325-0bfyzs-dscf9583.jpg
1504473325-likm3s-dscf9607.jpg
1504473325-4t0e9a-dscf9609.jpg
1504473325-jqflqi-dscf9615.jpg
1504473326-af81j5-dscf9614.jpg
1504473326-zjzndx-dscf9625.jpg
1504473326-s5gjux-dscf9611.jpg
1504473326-cbc3ng-dscf9629.jpg
1504473335-l0dw18-dscf9634.jpg
1504517061-f4t99h-21325795_346458889146094_722388900_n.jpg
1504517061-t77ytq-21362744_346458839146099_1167309976_n.jpg
1504517061-c_gm_k-21322630_346458945812755_202643990_n.jpg
1504517062-06lqpv-21397070_346459062479410_1683149859_n.jpg
1504517062-doq7w1-21330789_346458435812806_44167682_o.jpg
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole