Gotowanie przy plaży. W Gosławicach pożegnali wakacjeÂ
Krem z pieczonego czosnku, quiche ze szpinakiem i eton mess. Takich pyszności można było spróbować dziś w Przystani Gosławice. Na zakończenie wakacji, przy plaży gotowały młode mistrzynie smaku.
Znane z kulinarnego show Amelia Nowak, Joanna Krajniak i zwyciężczyni programu – Julka Cymbaluk gotowały dzisiaj w polowych warunkach. Dziewczynkom jako asystenci towarzyszyli: wiceprezydent Konina – Sebastian Łukaszewski, Szymon Salzman – prezes Klubu Sportowego Sparta i nasz przedstawiciel, Paweł Sikorski – członek zarządu portalu LM.pl. Panowie, zdaniem mistrzyń kuchni, spisali się bardzo dobrze. Wiceprezydent siekał cebulę, smażył szpinak i pilnował, żeby przygotowany z Joasią quiche, był taki jak powinien. Julka wspólnie z Szymonem Salzmanem ugotowała niezwykle aromatyczną zupę krem z prażoną dynią i podsmażonymi krewetkami (przepis autorski). Natomiast Paweł Sikorski wspólnie z Amelką przygotował deser (eton mess) z bezą i owocami. Przepisy na wszystkie trzy przysmaki prezentujemy poniżej.
Eton mess. Potrzebna są: śmietana 30% – 2 sztuki, 1 serek mascarpone, 10 bez, maliny, truskawki, borówki. Śmietanę należy ubić i zmiksować z serkiem mascarpone. Pod koniec pokruszyć bezy i wymieszać z wcześniej przygotowaną masą. Dodać skropione cytryną truskawki. Później dołożyć maliny, a na końcu deser ozdobić borówkami i listkiem mięty.
Quiche ze szpinakiem: 1 szklanka mąki, połowa masła, 1/4 szklanki wody i szczypta soli. Z tego należy przygotować ciasto, które później trzeba rozwałkować. Szpinak musi zostać podsmażony z solą, pieprzem, cebulą i czosnkiem. Przygotowany trafia na formę z rozłożonym już ciastem. Wszystko należy zalewać sosem ze śmietany i jajek. Całość piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Krem z pieczonego czosnku. 4 ząbki czosnku skropić oliwą i zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku na 200 stopni przez 45 minut. Przygotować bulion warzywny, lub mięsny z liściem laurowym i zielem angielskim. Czosnek jest pieczony w całości. Z każdego ząbka wyciska się środek i robi puree. Należy to połączyć ze śmietanką słodką i bulionem. Zmiksować, żeby powstała zupa krem. Do tego można dodać podsmażone krewetki, prażoną dynię i posypać szczypiorkiem.
Po wspólnym gotowaniu przyszedł czas na muzykę. Scenę opanowała konińska grupa Folk Street i gwiazda "Pożegnania wakacji" Adam Stachowiak.
Dziękujemy za Twoją obecność. Obserwuj nas w Wiadomościach Google, aby być na bieżąco.