Rychwał. Wszystko o ziemniakach, czyli "Podwieczorek z Pyrą"
„Podwieczorek z Pyrą” - pod takim hasłem w gminie Rychwał odbyło się Święto Pieczonego Ziemniaka.
Impreza podsumowująca jesienne prace polowe odbyła się po raz dziesiąty. W Świetlicy Wiejskiej w Glinach nie zabrakło tradycyjnego zbierania ziemniaków i „podsypywania” nimi gości oraz potraw, których głównym składnikiem były wielkopolskie pyry. Jak co roku uczestnicy zabawy przynosili również swoje ziemniaki, które były oceniane przez jury. Zwycięzcą okazał się ważący 2240 g ziemniak Aleksandry Brzęckiej.
Podwieczorek uświetniły występy zespołów z gmin: Mycielin, Kościelec i Stawiszyn, a także gospodarzy pyrczakowej imprezy, czyli Zespołu Ludowo-Biesiadnego „Bielanki” i gości specjalnych z rosyjskiego Briańska – zespołu „Radniki”.
fot. UGiM Rychwał
Dziękujemy za Twoją obecność. Obserwuj nas w Wiadomościach Google, aby być na bieżąco.