Jesiotr w roli głównej. Mistrzostwa dla kucharzy z całego kraju
Najlepsi kucharze z całego kraju zjechali do Lichenia. Trwają tam IV Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra.
W restauracji hotelu „Atut” rywalizowało dziś dwanaście dwuosobowych ekip, które „czarowały” w kuchni niezwykłe potrawy z jesiotra.
- To wyjątkowa ryba. Kucharze podchodzą do tego produktu z szacunkiem. Uczą się nowoczesnych technik, eksperymentują, ale też wracają do starej szkoły – duszenia, wędzenia, czy macerowania w tłuszczu – mówi Adam Dmyterko, członek jury. - Mistrzostwa służą temu, by rozreklamować tę rybę w całej Polsce i żeby wróciła na stoły w wielkim stylu – dodaje.
Impreza w Licheniu w świecie kucharzy jest już uznawana za niezwykle ważną. Świadczy o tym zainteresowanie. Do tegorocznego konkursu wpłynęły 24 zgłoszenia. Jury miało wyłonić 9 ekip, ale ostatecznie warunkowo dopuszczono ich 12. W potrawach z jesiotra sprawdzali się między innymi kucharze z Warszawy, Lublina, Ustki, Bydgoszczy, Sopotu, Gorzowa Wielkopolskiego, a nawet Kościeliska.
- Wszystkie ekipy mają bardzo wyrównany poziom – mówi Adam Dmyterko.
Jury, w którego składzie znalazła się znana producentka i dziennikarka - Ewa Wachowicz oraz korporacyjny doradca kulinarny - Jerzy Pasikowski, oceniało smak, prezentację i dobór technik. Ogłoszenie wyników jeszcze dziś wieczorem. Wydarzenie odbywa się w ramach Weekendu Kulinarnego, które otrzymało nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. W niedzielę na uczestników mistrzostw czekać będzie zwiedzanie bazyliki.