Żychlin. Wybierali najpiękniejsze pisanki i potrawy wielkanocne
Po raz piętnasty w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie odbył się powiatowy konkurs na „Najpiękniejszą pisankę”. Uczniowie rywalizowali też w szkolnym konkursie na potrawy wielkanocne.
W żychlińskiej szkole było dziś smacznie, świątecznie i kolorowo. Klub Młodego Gastronoma po raz kolejny zaprosił do konkursów, które są realizowane w ramach kultywowania polskich tradycji. Konkurs pisankowy skierowany był do uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych z Konina oraz powiatu konińskiego. Natomiast „Z koszyka na stół – tradycyjne potrawy wielkanocne” to wewnątrzszkolny konkurs kulinarny dla uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych.
- Jury wysoko oceniło poziom zaprezentowanych pisanek i potraw. Uczniowie wykazali się nie tylko znajomością tradycji ale również pomysłowością i nowoczesnym spojrzeniem na zwyczaje i obrzędy – informuje Katarzyna Hryciuk, rzecznik ZSEU w Żychlinie.
Najpiękniejszą pisankę, zdaniem jury, wykonała Oliwia Wrzesińska ze Szkoły Podstawowej w Liścu Wielkim. Drugie miejsce zajął Szymon Strykowski z oddziału gimnazjalnego SP 12 w Koninie, a trzecie – Julia Masłowska ze Szkoły Podstawowej w Żychlinie. Natomiast w konkursie na tradycyjną potrawę zwyciężyła Natalia Malczyk za „Wielkanocną słodycz” i Katarzyna Michalak za „Tęczowe trio”. Drugie miejsce za „Wielkanocny koszyczek z zajączkami” i „Zapiekane jajo w bułce” zajęła Dominika Głocka, a trzecie – Roksana Bartczak za „Mazurka kajmakowego” i Berenika Żeworonek za „Wielkanocną ferajnę”.
fot. ZSEU Żychlin