Wegetariańska majówka na bulwarze nadwarciańskim. Smacznie?
Wegetariańska majówka na bulwarze nadwarciańskim w Koninie, czyli śniadanie bez mięcha.
- Dołącz do nas na pyszne wege śniadanie w niedzielę otwierającą arcydługi weekend majówkowy – tak zaczynała się zapowiedź wydarzenia. - Zasada, jak w poprzednich latach - koszyczkowa. Każdy przynosi, co może, a jak nie może, to przynosi tylko siebie :) i jemy! A, i druga zasada: mięcha nie jemy! Spotykamy się nie tylko jako wegetarianie i wegetarianki. Spotykamy się jako ludzie głodni zdrowego, świeżego, ekologicznego i odpowiedzialnego jedzenia. Dołączajcie! Spotykamy się na bulwarze nad Wartą, przy małym amfiteatrze od strony CKU.
W niedzielne dopołudnie we wskazanym miejscu można było spotkać schodzących się uczestników, którzy zapewnili różne smakołyki na wspólne śniadanie. -Tarta z mozzarellą, kanapki z pastą oliwkową, smalcem wegetariańskim, posypane czosnkiem niedźwiedzim, sałatka z buraków, łódeczki z selera naciowego napełnione bułgarską pastą, smalec wegetariański na bazie oleju kokosowego, hummus, pasta z białej fasoli – wymieniali i wystawiali na stół kolejne specjały. - Jest pita, sałatka z wodorostów, falafele, zestaw serów, zapiekana papryka, klasyczne pszenne bułeczki, coś na słodko, owoce. Będziemy biesiadować.
Na pomysł wspólnego śniadania na bulwarze wpadli: Justyna Król, Magda Krysińska-Kałużna i Jacek Grętkiewicz. - Taki mieliśmy pomysł, taka samowolka. Rzuciliśmy wydarzenie, ciekawi kto przyjdzie. Nie chodzi bowiem tylko o jedzenie, ale także o integrację, możemy porozmawiać, posiedzieć nad Wartą, a pogoda jest znakomita. Zaprosiliśmy koninian, nie tylko wegetarian. Teraz czekamy na opinie czy smakuje – mówi Magda Krysińska.
Smakowało? :)