Kulinarna wycieczka. Uczniowie z Żychlina z wizytą u szefa Amaro
Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie odwiedzili jedną z najlepszych restauracji w kraju. Była to nagroda w ogólnopolskim konkursie.
Młodzież pierwszej klasy technikum żywienia w konkursie „Klasa z Nestle Professional” zdobyła nagrody o wartości 20 tys. zł i została objęta fachową opieką przez firmę i szefa Jerzego Pasikowskiego. Uczniowie z Żychlina wzięli już udział w warsztatach kulinarnych w Warszawie, gdzie szkolili się pod okiem mistrza.
Teraz do stolicy pojechała wybrana podczas warsztatów trójka najlepszych młodych kucharzy. Kludia Szplet, Żaneta Marciniak i Jakub Walter zostali zaproszeni do restauracji Wojciecha Modesta Amaro, który może poszczycić się gwiazdką Michelin. Na uczniów czekało menu stworzone przez szefa Amaro i jego zastępcę.
- Od samego początku każde z dań było zaskoczeniem, chociażby „wiosenny ogródek” jadalny w całości, lody szpinakowe i wiele innych ciekawych rozwiązań łączenia sezonowych produktów z nowoczesnymi technikami ich sporządzania – informuje Katarzyna Hryciuk z ZSEU w Żychlinie.
Jeden z uczestników kulinarnej wycieczki, w ramach nagrody odbędzie jeszcze dwutygodniowy staż w kuchni Nestle Professional.
fot. ZSEU Żychlin
Chcesz nas zainteresować tematem? Czekamy na sygnały/materiały. Piszcie na alert@lm.pl.
DODAJ SWÓJ KOMENTARZ
Twój komentarz może zostać przeczytany przez tysiące osób. Wydawca portalu LM.pl spółka LM LOKALNE MEDIA Sp. z o.o. nie bierze odpowiedzialności za jego treść. Komentarze zniesławiające lub mogące naruszać dobra osobiste osób trzecich grożą odpowiedzialnością karną i cywilną. Osoby pokrzywdzone mogą skutecznie dochodzić swoich praw w organach ścigania i w sądach. Zgodnie z ust. 16 Regulaminu Twój komentarz może zostać opublikowany nie tylko na tej stronie, ale również w innych mediach.