Konin. Jubileusz Koła Pszczelarskiego. Obawy co dalej?
Pszczelarze z różnych zakątków kraju przyjechali dziś do Konina. Świętowali tu 80-lecie miejscowego Koła Pszczelarskiego.
Miód jest dobry na wszystko. Rzepakowy powinny jeść osoby borykające się z problemami serca, akacjowy – diabetycy, a lipowy - ci, którzy próbują wyleczyć się z przeziębienia. Wszystkich odmianów miodów możemy próbować dzięki ciężkiej pracy pszczelarzy. W Regionalnym Związku Pszczelarzy z siedzibą w Koninie jest ich aż 730.
- Nasze koło ma charakter społeczno-oświatowy. Prowadzimy szkolenia, stawiamy postulaty wobec nauki i organizacji - mówi Władysław Popławski, wiceprezes koła.
Pszczelarze, również ci z Konińskiego, martwią się o przyszłość pszczół. W ciągu ostanich 10 lat zniknęło ich ponad 20 procent.
- Jesteśmy zaniepokojeni wprowadzeniem nowych środków chemicznych do zaprawiana roślin. Są to środki bardzo o silnym działaniu toksycznym i pszczoły po skonsumowaniu pyłku czy nektaru nie trafiają do swoich rodzin - dodaje Władysław Popławski.
Podczas dzisiejszego święta, pszczelarze modlili się w kościele Najświętszej Maryi Panny w Koninie. Później udali się do restauracji, gdzie wręczyli nagrody swoim członkom.
Dziękujemy za Twoją obecność. Obserwuj nas w Wiadomościach Google, aby być na bieżąco.