Młodzież z ZSEU w Żychlinie na podium ogólnopolskiego konkursu
Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie stanęli na podium jubileuszowego X Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia polska na Mazowszu”, który organizowany był w Warszawie.
Młodzież z Żychlina zakwalifikowała się do finałowej dwunastki i rywalizowała z rówieśnikami z dużych szkół gastronomicznych z Warszawy, Łodzi, Szczecina, Krakowa, czy Białorusi. W konkursie kulinarnym ZSEU reprezentowali: Żaneta Marciniak i Damian Durski z klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych, a w konkursie kelnerskim wzięła udział Erika Świętanowska.
W finale uczniowie musieli zmierzyć się z przygotowaniem przystawki z lina i pora, a w daniu głównym tematem był indyk, dynia i czosnek. Erika Świętanowska natomiast musiała wykazać się wiedzą o obsłudze gości w języku polskim i angielskim, przygotowaniu obsługi room service, ułożeniu stołu w stylu improstyl w tematyce „Kolacja z Champagne” oraz filetowania pieczonego pstrąga w obecności gościa.
Kucharze ze szkoły w Żychlinie w ogólnej klasyfikacji zajęli trzecie miejsce.
fot. ZSEU Żychlin