Konin. Trwają przygotowania do jarmarku. Bigos już się gotuje
Na konińskim rynku już powstaje świąteczny bigos. Około 4500 porcji zostanie rozdanych w najbliższy weekend podczas Jarmarku „Kolęda na Wysokości”.
Rękodzieło, tradycyjne bożonarodzeniowe potrawy i domowe przysmaki. To wszystko już jutro na pl. Wolności. Dzisiaj powstają stoiska dla sprzedawców, a blisko Centrum Organizacji Pozarządowych stanął gigantyczny gar.
- Zakisiliśmy, poszatkowaliśmy i słodką kapustę do kotła wrzuciliśmy. Teraz musimy ją sparzyć, mamy pieczarki. A potem dorzucimy boczusiu, kiełbaski, goloneczki i kwaśną kapustę. Będziemy gotować cały dzień i całą noc, bo smaki w bigosie muszą się przegryźć – mówi Krzysztof Górski z Teatru Kulinarnego.
Do przygotowania bigosu zużyte zostanie: 500 kg kapusty, 100 kg kiełbasy, 50 kg boczku, 40 kg golonki, 120 kg grzybów, 30 kg pomidorów, 10 kg soli, 1 kg pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie. Z tego powstanie w sumie około 4500 porcji, z czego 2500 porcji zostanie rozdanych w sobotę w godzinach 14:30 – 18:30, a 2000 porcji w niedzielę, w godzinach 12:00 – 17:00.
Dziękujemy za Twoją obecność. Obserwuj nas w Wiadomościach Google, aby być na bieżąco.