Dzisiaj jest piątek 22 marca 2019, imieniny: Katarzyny, Bogusława, Kazimierza WIADOMOŚCI OGŁOSZENIA (22021) SPORT FORUM FIRMY (5315) PRACA (77) KINA IMPREZY WIDEO
Login:
Hasło:
Przypomnij hasło
zamknij

POGODA

Dziśpogoda
7 / 6oC
Jutropogoda
15 / 7oC
Pojutrzepogoda
9 / 3oC
Pogodę dostarcza twojapogoda.pl

POLECANE:
Nasi medaliści Igrzysk Olimpiad Specjalnych wrócil ... (0)Golina. Czekali i się doczekali. Radni podnieśli d ... (9)

"Masterchef" z Konina. Gotowanie jest dla niego wszystkim

Dodano: 25.12.2018 12:00
Źródło: LM.pl

Gotowanie jest dla niego sposobem na życie. Bartek Kazimierczak z Konina był jednym z uczestników ostatniej edycji „Masterchefa”. Programu nie wygrał, ale z kuchnią wiąże swoją przyszłość.

W 7. edycji telewizyjnego show „Masterchef” można było zobaczyć 21-letniego koninianina, aktualnie studenta anglistyki w Poznaniu. Bartek Kazimierczak swoim kulinarnym talentem zachwycił jury. Nam opowiedział o drodze do kuchni mistrzów, pasji do gotowania i świętach.

 

Przepis na świąteczny sernik Bartka Kazimierczaka

Składniki na spód:

160 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive lub innych ciastek zbożowych, owsianych itp

30 g masła, roztopionego

Ciastka pokruszyć na pył, dodać rozpuszczone masło i wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:

800g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

300 ml śmietany kremówki 36%

1 i 1/2 łyżki budyniu waniliowego

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z laski wanilli

5 jajek

150 g drobnego cukru do wypieków

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. W razie konieczności wydłużyć czas pieczenia o kolejne 10 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Składniki na karmel:

150 g cukru

4 łyżki wody

50 g masła

100 ml śmietany kremówki

Pol łyżeczki soli

Cukier z woda umieścić w rondelku i gotować aż cukier się rozpuści i zamieni w karmel o jasnobursztynowym kolorze. Ściągnąć z ognia, dodać masło i śmietankę, wymieszać. Jesli porobią się grudki to postawić ponownie na ogień i gotować około 5 minut do ich rozpuszczenia. Na koniec wsypać sól, wymieszać. Ostudzić przed wylaniem na sernik.

  • "Masterchef" z Konina. Gotowanie jest dla niego wszystkim

 autor: Aleksandra Braciszewska - Benkahla

 e-mail: ab@firma.lm.pl

Chcesz nas zainteresować tematem? Czekamy na sygnały/materiały. Piszcie na alert@lm.pl.

NAJPOPULARNIEJSZE WIDEO

UWAGA
zamknij

Próbujesz wgrać za duże zdjęcie.

Wgrywane zdjęcie nie może być większe niż 500 kB.
Spróbuj zmniejszyć zdjęcie jakimś darmowym programem np. dostępnym w systemie Windows programem Paint lub skorzystaj ze strony internetowej: zmniejszacz.pl.
Jeżeli tego nie zrobisz, ogłoszenie zostanie dodane bez zdjęć. Będziesz je mógł dodać później.