Skocz do zawartości
Polska

Wybory 2024: Kandydaci na radnych gmin, powiatu i miasta. Zobacz, kto się zgłosił! [PEŁNE LISTY]

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościChrupmy ją na co dzień, na zdrowie. Dzień marchewki 4 kwietnia

Chrupmy ją na co dzień, na zdrowie. Dzień marchewki 4 kwietnia

Dodano:
Chrupmy ją na co dzień, na zdrowie. Dzień marchewki 4 kwietnia

- Chrupmy ją na co dzień, na zdrowie – zachęca Bożena Janicka, prezes Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia. - Nie tylko 4 kwietnia w dzień marchewki.

Nieduża, niepozorna, ale za to ma w sobie moc. To prawdziwa skarbnica witamin, mikro- i makroelementów. Sprzymierzeniec odporności, serca i wzroku. Warto o niej pamiętać nie tylko 4 kwietnia, uznawanego w kalendarzu świąt nietypowych jako dzień marchewki.

- Chrupmy ją na co dzień, na zdrowie – zachęca Bożena Janicka, prezes Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia. - Powszechnie dostępna, niewyszukana i niedroga, tak naprawdę kryje w sobie prawdziwe skarby. Jest bogatym źródłem składników odżywczych, a na dodatek charakteryzuje się niską kalorycznością. Można ją jeść pod wieloma postaciami: surową, w sokach, musach. Jest smaczna i soczysta. Warto o niej pamiętać na co dzień, w szczególności wiosną, kiedy na stragany i stoły trafiać będzie młodziutka, prosto z ogródków. 

To bogate źródło przeciwutleniaczy i beta-karotenu, z którego organizm wytwarza witaminę A niezbędną m.in. do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Beta-karoten wzmacnia również układ odpornościowy i przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza. Doskonale działa na skórę, pomaga zachować jej zdrowy wygląd (zaledwie 200 g surowego warzywa lub 200 ml soku zaspokaja w całości dzienne zapotrzebowanie na witaminę A). Flawonoidy dodatkowo chronią układ krążenia (obniżają ciśnienie krwi, hamują odkładanie się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych). Marchew cechuje dodatkowo wysoka zawartość witamin: K, C, B6, B3, B1, E, B2. Zawiera kwas foliowy, kwas pantotenowy, potas, mangan, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, pektyny i błonnik.

Oprócz tego, że marchew ma kompleksowe, pozytywne oddziaływanie na organizm, ilość kalorii w niej zawarta jest niewielka (zaledwie 41 kcal w 100 gramach owocu).

- Wszystko przemawia za tym, żeby marchew znalazła się w codziennej diecie. Może być dodatkiem do obiadu albo zwyczajną przekąską, kiedy zgłodniejemy (w szkole, pracy, na spacerze). Warto pamiętać, że jej właściwości mają świetny wpływ na urodę. Marchew doskonale sprawdza się jako naturalny kosmetyk. Nic tylko chrupać – zachęca Bożena Janicka.

Czytaj więcej na temat:dzień marchewki, PPOZ, Bożena Janicka,
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole