Powiatowy Rolnik Roku. Kto tym razem zdobędzie „Żniwiarza”?
Pomysłowość, zaradność, dobra organizacja pracy oraz wysoki poziom wiedzy z zakresu obranych kierunków produkcji, to cechy które charakteryzują laureatów Konkursu „Powiatowy Rolnik Roku”.
Kto tym razem zdobędzie prestiżowy tytuł i statuetkę „Żniwiarza” dowiemy się 18 sierpnia podczas Powiatowo - Gminno - Parafialnych Dożynek w Wierzbinku. Konkurs „Powiatowy Rolnik Roku” adresowany jest do wiodących rolników z powiatu konińskiego, którzy wnoszą istotną wartość w życie własnego regionu i jego społeczności. Niezmiennie od 17 lat, zarząd powiatu nagradza takich przedsiębiorców z myślą o ich promocji oraz w celu popularyzacji dobrych praktyk rolniczych. Inicjatywa ma również przyczyniać się do poprawy wizerunku naszego rolnictwa oraz tworzeniu konkurencji jakościowej dla analogicznych produktów pochodzących z importu.
Podczas siedemnastu edycji konkursu, powołana zarządzeniem starosty kapituła, odwiedziła i poddała wnikliwej ocenie 327 gospodarstw rekomendowanych przez samorządy lokalne i instytucje działające w otoczeniu rolnictwa. Oceniając kandydatów m.in. pod względem efektywności gospodarowania, nowoczesności stosowanych technologii, organizacji pracy, dbałości o środowisko naturalne i estetykę obejścia, kapituła nominowała do finału konkursu 156 rolników, a 77 spośród nich uhonorowała tytułem „Powiatowy Rolnik Roku”.
Do udziału w tegorocznym konkursie zgłoszono 7 gospodarstw reprezentujących różne profile działalności. Decyzją kapituły, pracującej pod kierownictwem Zenona Paszka – członka Zarządu Powiatu Konińskiego, nominacje do tytułu „Powiatowy Rolnik Roku 2019” otrzymali:
Adrian Andrzejewski prowadzący w miejscowości Kuźnica, gmina Kramsk, gospodarstwo o powierzchni 20,51 hektarów, w którym dominującym kierunkiem produkcji jest hodowla bydła mlecznego. Aktualna wielkość stada to 10 krów, a średnia wydajność mleka od jednej sztuki wynosi 7000 litrów rocznie. W gospodarstwie prowadzony jest również tucz opasów. Ich roczna sprzedaż kształtuje się na poziomie 9 szt. o łącznej wadze 6300 kg. W gospodarstwie uprawiana jest trawa, pszenżyto, owies, ziemniaki i pszenica.
Sławomir i Arleta Fekner posiadający nowoczesne gospodarstwo o powierzchni 35 ha w miejscowości Miłaczew w gminie Kleczew. W strukturze prowadzonych upraw dominują zboża, pszenżyto, pszenica, rośliny strączkowe, kukurydza i jęczmień.Na powierzchni 4 ha uprawiane są buraki cukrowe, dające plon na poziomie70 ton z ha. Ponadto, w zmechanizowanych budynkach prowadzona jest hodowla trzody chlewnej w cyklu zamkniętym. Aktualnie stado składa się z 50 loch. Roczna sprzedaż tuczników kształtuje się na poziomie 900 sztuk. W celu ochrony stada przed afrykańskim pomorem świń (ASF) gospodarstwo zostało dostosowane do wymogów programu bioasekuracji. Od 2019 r. pan Sławomir sprawuje funkcję sołtysa we wsi Miłaczew, a jego żona przewodniczy Kołu Gospodyń Wiejskich w Miłaczewie.
Mateusz i Sylwia Jaworscy prowadzący w miejscowości Patrzyków, gmina Kramsk 60-hektarowe gospodarstwo (w tym 20 ha stanowią grunty dzierżawione) specjalizujące się w hodowli bydła mlecznego. Obecnie stado tworzy 65 krów i 65 jałówek. Średnia wydajność mleka od jednej sztuki wynosi 10250 litrów na rok.Hodowli zwierząt podporządkowana jest również cała produkcja roślinna. Gospodarstwo jest zmechanizowane, a prowadzona w nim produkcja odbywa się z zachowaniem zasad środowiska naturalnego, higieny i bezpieczeństwa.
Ilona i Marek Michalakowie posiadający w miejscowości Kuchary Borowe, gmina Rychwał, gospodarstwo o powierzchni 130 ha o profilu działalności - hodowla bydła mlecznego. Aktualnie stado liczy ponad 200 krów, z czego 100 sztuk dojnych. Średnia wydajność mleka od jednej krowy wynosi 9000 litrów rocznie. W gospodarstwie uprawiana jest: kukurydza (50 ha), lucerna (15 ha), trawy (20 ha), jęczmień (15 ha) oraz pszenżyto (30 ha). Poza prowadzeniem gospodarstwa, państwo Michalakowie zajmują się produkcją doskonałej jakości serów.
Arkadiusz i Krzysztofa Naworscy z Honoratki, w gminie Ślesin, którzy są właścicielami 170-hektarowego gospodarstwa specjalizującego się w hodowli bydła oraz produkcji roślinnej. Aktualnie stado liczy 60 krów, 30 jałówek i 20 cieląt. Średnia wydajność mleka od krowy wynosi 9500 litrów rocznie. W ubiegłym roku rolnicy sprzedali również 25 opasówo łącznej wadze 1,250 t. W gospodarstwie wykorzystywana jest własna baza paszowa składająca się z kiszonki z kukurydzy, lucerny, oraz sianokiszonki przechowywanej w silosach. W prowadzonej produkcji roślinnej dominuje kukurydza (70 ha), pszenżyto (20 ha), żyto (25 ha), jęczmień (10 ha), pszenica (15 ha), oraz lucerna (25 ha). Gospodarstwo posiada oborę wyposażoną w nowoczesne urządzenia ograniczające emisję dwutlenku węgla.
Magdalena i Krzysztof Piaseccy z Lubstowa w gminie Sompolno prowadzą w pełni zmechanizowane gospodarstwo rolne o powierzchni 78 ha. Jego głównym profilem działalności jest produkcja roślinna, w której skład wchodzi: sad jabłoniowy o powierzchni 26 ha, sad wiśniowy - 3 ha, kukurydza na ziarno - 38 ha, żyto ozime - 6 ha oraz pszenica ozima. Gospodarstwo posiada przydomową oczyszczalnię ścieków, a w uprawach sadowniczych stosuje się system nawadniania kropelkowego. Państwo Piaseccy niejednokrotnie korzystali z programów unijnych, między innymi pozyskali środki na zakup nowych odmian drzew owocowych, ciągnik oraz utwardzenie placu manewrowego.
Kolejna edycja konkursu potwierdza, że rolnikom z powiatu konińskiego nie brakuje motywacji do inwestowania w swoje gospodarstwa, do pogłębiania wiedzy w zakresie pozyskiwania środków na ich modernizację, czy też dbania o środowisko i estetykę otoczenia. Wyróżnione gospodarstwa są nowoczesne i konkurencyjne, spełniają najwyższe standardy organizacji pracy, osiągają wysoki poziom produkcji i satysfakcjonujące wyniki ekonomiczne.