Uczennice z Żychlina najlepsze w Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu
Pierwsze i trzecie miejsce dla uczennic Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie w okręgowym etapie Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności w Poznaniu.
Olimpiada odbyła się 3 stycznia, ale dopiero teraz ogłoszono wyniki eliminacji. Okazało się, że uczennice IV klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych ZSEU w Żychlinie zajęły wysokie lokaty. Agata Wieczorkiewicz uplasowała się na pierwszym miejscu, a Natalia Niemiec na trzecim. Do etapu centralnego z czwartym wynikiem w Polsce, awansowała Agata Wieczorkiewicz.
- Racjonalne odżywianie jest jednym z istotnych czynników determinujących stan zdrowia społeczeństwa, jego pomyślność i aktywność zawodową. Mając to na uwadze organizacje międzynarodowe i władze poszczególnych krajów podejmują różne działania zmierzające do podniesienia poziomu wiedzy żywieniowej ludności, szczególnie młodego pokolenia – podkreśla Katarzyna Hryciuk, rzecznik ZSEU w Żychlinie.
Dlatego Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów oraz nauczycieli problemem żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocję zdrowia.
fot. ZSEU Żychlin
Dziękujemy za Twoją obecność. Obserwuj nas w Wiadomościach Google, aby być na bieżąco.