Dzisiaj jest sobota 4 kwietnia 2020, imieniny: Izydora, Wacława, Platona WIADOMOŚCI OGŁOSZENIA (17449) SPORT FORUM FIRMY (5474) PRACA (26) KINA IMPREZY WIDEO
Login:
Hasło:
Przypomnij hasło
zamknij

POGODA

Dziśpogoda
2 / 2oC
Jutropogoda
9 / 5oC
Pojutrzepogoda
12 / 9oC
Pogodę dostarcza twojapogoda.pl

POLECANE:
Ślesin. Kilka tysięcy bezpłatnych masek do rozdani ... (4)Pracownicy pogotowia mają miejsce odpoczynku międz ... (4)

Czy podatek cukrowy uratuje zdrowie Polaków? Lekarze alarmują

Dodano: 19.02.2020 13:56

Lekarze podstawowej opieki zdrowotnej alarmują, że dzieci jedzą 19 łyżeczek cukru dziennie. Czy podatek cukrowy uratuje zdrowie Polaków?

Walkę z nadwagą, otyłością i chorobami wywołanymi nadmiernym spożyciem cukru ma na celu tzw. „ustawa cukrowa”, którą przyjął Sejm RP. Zakłada ona nałożenie dodatkowej opłaty na napoje z dodatkiem cukrów, substancji słodzących, kofeiny, tauryny, a także na napoje alkoholowe w tzw. „małpkach”, czyli buteleczkach do 300 ml. – Nadmierne spożycie cukru to, niestety, problem nie tylko dorosłych. Polskie dzieci jedzą najwięcej cukru w Europie. Te poniżej 10 roku życia aż 95 g dziennie, czyli 19 łyżeczek - alarmują lekarze rodzinni Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia.

Dodatkowa opłata od napojów słodzonych ma wynosić przynajmniej 50 groszy za każdy litr. Jeśli w napoju będzie więcej niż 5 g cukrów na 100 ml produktu, opłata będzie jeszcze wyższa. Kolejne 10 groszy opłaty na litr ma być nałożone na napoje z dodatkiem tauryny lub kofeiny. Opłata za coraz popularniejsze w Polsce „małpki”, czyli napoje alkoholowe w butelkach o pojemności do 300 ml, ma z kolei wynosić 25 zł na każdy litr 100-procentowego alkoholu. „Podatek cukrowy” zapłacą m.in. hurtownie, ale z pewnością przełoży się to na podniesienie cen słodzonych produktów. Za wprowadzeniem „podatku cukrowego”, mającego za zadanie zniechęcenie Polaków do picia słodkich napojów opowiedziało się Ministerstwo Zdrowia, NFZ, Ministerstwo Finansów, apelowała także Światowa Organizacja Zdrowia (WHO).

Dlaczego nadmiar cukru jest tak szkodliwy? - Przede wszystkim jest „sprawcą” wielu chorób cywilizacyjnych. Dieta bogata w cukier zwiększa ryzyko cukrzycy. Niebezpieczeństwo polega także na tym, że spożywanie cukru uzależnia (podobnie jak alkohol). Zaburza pracę układu hormonalnego, zwiększa stres oksydacyjny oraz prowadzi do chorób metabolicznych. Badania wykazały, że zwiększona glikoliza (metabolizm węglowodanów) może powodować raka piersi – mówi Jarosław Król, lekarz rodzinny, członek Zarządu PPOZ.

Wśród zaburzeń, których wywoływanie przypisuje się cukrowi jest także ADHD, czyli zespół nadpobudliwości ruchowej u dzieci, natomiast pewne jest, że nadmiar cukru przyczynia się do wielu innych poważnych chorób, takich jak: hiperglikemia, insulinooporność, cukrzyca typu 2, glukoza w moczu (glukozuria). Prawdą nie do podważenia jest też fakt, że „cukier tuczy”. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dziennie powinno się spożywać najwyżej 12 łyżeczek cukru dziennie – do 50 g; według Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego – kobiety 6 łyżeczek na dzień (do 25 g) , mężczyźni – 9 (do 37 g). Tymczasem przeciętny Amerykanin zjada 22 łyżeczki cukru dziennie, a Polak – 24. 

Podatek „od cukru” to nie nowość. Obowiązuje już w USA oraz niektórych krajach Unii Europejskiej (Estonii, Irlandii, Wielkiej Brytanii, Węgrzech, czy Francji). Według badań – zdecydowanie zmniejszył sprzedaż słodzonych napojów. W Polsce nowe opłaty mają obowiązywać od 1 lipca, z czego 96,5 proc. podatku cukrowego ma trafiać do Narodowego Funduszu Zdrowia. - Mamy nadzieję, że środki te przeznaczone zostaną na finansowanie świadczeń opieki zdrowotnej, profilaktykę, edukację, a także programy których celem jest walka z chorobami cywilizacyjnymi, w tym otyłością, czy nadwagą – podkreślają lekarze PPOZ.

 

*** *** ***

Koronawirus w Polsce stał się faktem. Bądź na bieżąco! Nie panikujemy, rzetelnie informujemy. Każdą informację weryfikujemy u źródła, nie publikujemy plotek ani informacji niesprawdzonych. Nie ścigamy się.

 

Regionalne informacje dot. koronawirusa znajdziecie pod adresem https://www.lm.pl/tagi/koronawirus

*** *** ***

Chcesz nas zainteresować tematem? Czekamy na sygnały/materiały. Piszcie na alert@lm.pl.

Czytaj więcej na temat:PPOZ,   lekarze rodzinni,   Bożena Janicka,   podatek cukrowy,  

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

KOMENTOWAĆ MOGĄ TYLKO OSOBY ZALOGOWANE

max 1000 znaków (0)
max 28 znaków (0)

Twój komentarz może zostać przeczytany przez tysiące osób. Wydawca portalu LM.pl spółka LM LOKALNE MEDIA Sp. z o.o. nie bierze odpowiedzialności za jego treść. Komentarze zniesławiające lub mogące naruszać dobra osobiste osób trzecich grożą odpowiedzialnością karną i cywilną. Osoby pokrzywdzone mogą skutecznie dochodzić swoich praw w organach ścigania i w sądach. Zgodnie z ust. 16 Regulaminu Twój komentarz może zostać opublikowany nie tylko na tej stronie, ale również w innych mediach.
Komentarze nie na temat są usuwane.

POPULARNE KOMENTARZE

p***roły!!! a gdzie mowa o konserwantach które zabijają i powodują raka!!!
Dodano: 19.02.2020 14:30    Przez: ~lot
avatar Słuszna racja! Cukier nie tak do końca jest winien cukrzycy. Czemu nie mówi się o korelacji do innych związków chemicznych i patogenów które wywołują choroby? Np: wszędobylski plastik, który rozpuszcza się w wodzie i powietrzu zaburzając nasz układ hormonalny (Ksenoestrogeny), co także może być powodem powstania cukrzycy. Jakoś zwierzęta nie jedzą cukru a też mają cukrzycę. Dlaczego my musimy kupować oczyszczony rafinowany cukier biały z trzciny cukrowej uprawianej w Afryce, gdzie na polach walą takie środki ochrony roślin, iż w Europie tego zakazano? A od naszego cukru za PRL jakoś pszczoły nie zdychały, a od tego cukru z trzciny cukrowej już tak, bo zabija je chemia z oprysków, która osiada na kryształach cukru. To zostało udowodnione. Czy zatem cukier, który wraz z pozostałością środków ochrony roślin, używany nagminne w przemyśle spożywczym nie ma na nas wpływu? Przecież ta chemia się w nas kumuluje, i z czasem wywołuje choroby! Cały ten szum o cukrze, to jedno wielkie zakłamanie.
Dodano: 19.02.2020 23:17    Przez: Pulsar71

KOMENTARZE

p***roły!!! a gdzie mowa o konserwantach które zabijają i powodują raka!!!
Dodano: 19.02.2020 14:30    Przez: ~lot
avatar Słuszna racja! Cukier nie tak do końca jest winien cukrzycy. Czemu nie mówi się o korelacji do innych związków chemicznych i patogenów które wywołują choroby? Np: wszędobylski plastik, który rozpuszcza się w wodzie i powietrzu zaburzając nasz układ hormonalny (Ksenoestrogeny), co także może być powodem powstania cukrzycy. Jakoś zwierzęta nie jedzą cukru a też mają cukrzycę. Dlaczego my musimy kupować oczyszczony rafinowany cukier biały z trzciny cukrowej uprawianej w Afryce, gdzie na polach walą takie środki ochrony roślin, iż w Europie tego zakazano? A od naszego cukru za PRL jakoś pszczoły nie zdychały, a od tego cukru z trzciny cukrowej już tak, bo zabija je chemia z oprysków, która osiada na kryształach cukru. To zostało udowodnione. Czy zatem cukier, który wraz z pozostałością środków ochrony roślin, używany nagminne w przemyśle spożywczym nie ma na nas wpływu? Przecież ta chemia się w nas kumuluje, i z czasem wywołuje choroby! Cały ten szum o cukrze, to jedno wielkie zakłamanie.
Dodano: 19.02.2020 23:17    Przez: Pulsar71
avatar Tzw. „ustawa cukrowa” to lipa, gdyż chodzi tu tylko o wyciąganie kasy od społeczeństwa. W okresie PRL i latach 90-tych XX wieku, spożycie cukru dochodziło do 24kg/osobę rocznie, - ale w wyrobach wysokoprzetworzonych dochodził do 15kg/osobę rocznie, gdyż wtedy więcej cukru przetwarzało się w domu (np: kompoty), niż kupywało się jako gotowy wyrób. Gdy wzrastała możliwość zakupu wyrobów wysokoprzetworzonych, to spadało domowe spożycie cukru w naturalnej postaci, bowiem odchodzono od wyprawiania domowych zapasów żywności, na korzyść kupowania ich w sklepie. Stąd w roku 2010 spożycie domowe cukru spadło do 17kg/osobę rocznie, - ale za to cukier ukryty w wyrobach dochodził już do 22kg/osobę rocznie. Obecnie w 2020 roku spożycie cukru spadło już do 11kg/osobę rocznie, - a cukier ukryty w wyrobach wzrósł już do 34kg/osobę rocznie. Pokazuje to, iż winny temu jest przemysł spożywczy, który pakuje dziś cukier dosłownie wszędzie. Dlaczego więc za to mamy płacić my, obywatele?
Dodano: 19.02.2020 22:13    Przez: Pulsar71
Trafione 100% na każdym kroku i przy byle okazij wciskają nam ciemnote którą większość z niedouczonych powiela bez zapoznania się z rzeczywistością.
Dodano: 20.02.2020 00:34    Przez: ~lex

NAJPOPULARNIEJSZE WIDEO

UWAGA
zamknij

Próbujesz wgrać za duże zdjęcie.

Wgrywane zdjęcie nie może być większe niż 500 kB.
Spróbuj zmniejszyć zdjęcie jakimś darmowym programem np. dostępnym w systemie Windows programem Paint lub skorzystaj ze strony internetowej: zmniejszacz.pl.
Jeżeli tego nie zrobisz, ogłoszenie zostanie dodane bez zdjęć. Będziesz je mógł dodać później.