Tłusty Czwartek. Faworki i dietetyczne pączki według gospodyń
To jeden z najprzyjemniejszych dni w roku. Łasuchy mogą bezkarnie jeść pączki i faworki. Tłustoczwartkowe przysmaki specjalnie dla nas przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich Rudzica Nowe.
Nowe Koło Gospodyń działa w Rudzicy, gm. Kramsk od września ubiegłego roku. Zrzesza 36 osób, w tym 4 mężczyzn. Jak mówią członkinie KGW, panowie muszą pomagać i nawet nie potrzebują do tego specjalnej zachęty. A jest co robić! Mieszkanki Rudzicy są bardzo aktywne. Niedawno zakończyły tydzień ferii, podczas których organizowały wspólnie z kramskim GOK-iem, mnóstwo zajęć. Było rysowanie, malowanie, nauka szydełkowania, rzeźbiarstwa, a nawet spektakl teatralny.
- U nas ciągle się coś dzieje. Mamy ustalony kalendarz na cały rok. Przynajmniej raz w miesiącu jest impreza dla mieszkańców – podkreśla Magdalena Nowacka, przewodnicząca KGW Rudzica Nowe oraz sołtys Rudzicy.
- W tych czasach każdy zamyka się w domu, a tutaj jest inaczej. Przeprowadziłam się tu 2 lata temu i ta społeczność mnie przyjęła. Tu nikt nie siedzi tylko w swoich czterech ścianach – dodaje Anna Dziubanowska.
Tłusty Czwartek to dla pań z KGW Rudzica Nowe czas wytężonej pracy nad przeróżnymi smakołykami. Iwona Kołodziejczak zdradziła nam rodzinny przepis na faworki (chrusty), które wykonywała wspólnie z Beatą Nowacką.
Składniki:
2 szklanki mąki
5 żółtek
szczypta soli
2-3 łyżki gęstej śmietany
ocet lub spirytus
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta cukru
Wykonanie:
Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać, ciasto dobrze wyrobić. Następnie trzeba je rozwałkować i pokroić w pasy o szerokości około 3 – 4 cm. Każdy pasek podzielić na prostokąty lub równoległoboki o długości 9 – 10 cm i na środku naciąć. Uformować faworka. Gotowe faworki smażyć na głębokim oleju. Podawać posypane cukrem pudrem.
Panie z KGW Rudzica Nowe idąc w duchu „fit” przygotowały również dietetyczne pączki!
Składniki:
250 ml mleka
50 g świeżych drożdży
50 g cukru
1 cukier waniliowy
6 żółtek
500 g mąki pszennej typ 550
100 g masła
szczypta soli
Wykonanie:
Roztopić masło i wystudzić. Mąkę odmierzyć i przesiać. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszkać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżamii ok. 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 – 15 minut. Żółtka z resztą cukru i cukrem waniliowy ubić na puszystą masę. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną, sól, roztopione masło i wyrobić ciasto. Wyrabiać ok. 10 minut na gładką, elastyczną masę, ciasto jest dość klejące, ale zmieni się po wyrastaniu. Miaskę przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką. Wyrobić. Odcinać kawałki po 40 gramów, z każdego zrobić kulkę i spłaszczyć, a następnie włożyć w środek łyżeczkę marmolady i uformować. Pączki odstawić na ok. 30 minut, posmarować ich wierzch roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika na ok. 13 minut. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni Celsjusza.
Spróbujcie w domu! Smacznego!
Dziękujemy za Twoją obecność. Obserwuj nas w Wiadomościach Google, aby być na bieżąco.