Skocz do zawartości
Polska

Wybory 2024: Kandydaci na radnych gmin, powiatu i miasta. Zobacz, kto się zgłosił! [PEŁNE LISTY]

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościTłusty Czwartek. Zobaczcie przepisy na pyszne pączki i faworki!

Tłusty Czwartek. Zobaczcie przepisy na pyszne pączki i faworki!

Dodano: , Żródło: LM.pl
Tłusty Czwartek. Zobaczcie przepisy na pyszne pączki i faworki!

Pączki, faworki, czy oponki. Tłusty Czwartek to dzień bez diety, ostatni moment na to, żeby sobie pofolgować. Zobaczcie czym raczą się m.in. dyrektor konińskiej biblioteki, rzeczniczka prezydenta miasta, czy szefowa Banku Żywności.

Od rana wszyscy zajadamy się słodkościami. O przepisy na pączki, faworki i inne smakołyki, poprosiliśmy znanych i lubianych, ale też tych mniej znanych. Sami również postanowiliśmy się sprawdzić w kuchni. Dla niektórych (w tym dla nas) był to debiut. Zobaczcie i spróbujcie zaprezentowanych przepisów.

Joanna Piekarczyk, dyrektor Banku Żywności w Koninie i specjalność pracowników tej organizacji „Róże karnawałowe“:

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu (lub 2 łyżki rumu)
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • tłuszcz do głębokiego smażenia (np. olej)
  • cukier puder do posypania
  • wiśnie z zalewy lub konfitura wiśniowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Odłożyć zawinięte w folię na 30 minut by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej).
  2. Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza (od 15 - 30 minut); moża także użyć wałkownicy do makaronu. Wszystko to ma na celu wtłoczenie w ciasto jak największej ilości powietrza - ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd. Po skończeniu ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
  3. Pracując tylko z częścią ciasta  na jeden raz (reszta pozostaje w lodówce) rozwałkować (cieniutko), wycinać równą liczbę krążków trzech wielkości. Każdy z krążków naciąć kilkakrotnie nożem, nie docinając do środka. Krążki składać po 3, najmniejszy na wierzchu, po środku mocno nacisnąć, by się skleiły.
  4. Róże kłaść na gorący tłuszcz, najmniejszym krążkiem do spodu. Smażyć na złoty kolor z obu stron, odsączyć na ręczniczku papierowym.
  5. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. W środek włożyć wiśnię z zalewy lub łyżeczkę konfitury wiśniowej. 

strona 1 z 11
strona 1/11
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole