Skocz do zawartości
Polska

Wybory 2024: Powyborcze układanki. Obywatele się wzmocnią, Adamów dalej wiceprezydentem?

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

PILNE

IMGW: W nocy z wtorku na środę prognozowany jest spadek temperatury powietrza do około -2°C, przy gruncie do -4°C.

LM.plWiadomościJak wybrać dobrą kawę do konkretnego rodzaju ekspresu? Podpowiadamy!

Jak wybrać dobrą kawę do konkretnego rodzaju ekspresu? Podpowiadamy!

Materiał promocyjny

Dodano:
Jak wybrać dobrą kawę do konkretnego rodzaju ekspresu? Podpowiadamy!

Jeśli stoicie przed wyborem ekspresu lub już wybraliście konkretny typ i model, pewnie zastanawiacie się, jaką kawę wybrać do owego ekspresu? Z tego artykułu dowiecie się, jaką kawę dobrać do konkretnego rodzaju ekspresu, tak aby jak najlepiej wykorzystać potencjał kawowej maszyny i przeznaczonych do niej ziaren.

Dlaczego wybór ziaren jest istotny?

Nawet najlepszy i najdroższy ekspres nie przygotuje smacznej kawy, jeśli wsypiemy do niego kawę niewiadomego pochodzenia, wypaloną nieodpowiednio i zwietrzałą na sklepowej półce. Jeśli chcemy pić naprawdę doskonałą kawę, warto zwrócić uwagę na kilka informacji na opakowaniu: skąd pochodzi kawa? Kiedy została wypalona? Na jakiej wysokości rosła? W jakim stopniu została wypalona? Nauczenie się kilku prostych zasad, jak wybrać kawę pod nasz ekspres, zajmie parę minut, a wiedza ta zaowocuje i z pewnością poczujecie różnicę w smaku kawy.

Ekspresy ciśnieniowe

Ekspresy ciśnieniowe  są bardzo popularne, spotkamy je we wszystkich kawiarniach i gastronomiach świata. Dzięki parzeniu drobno zmielonej kawy pod ciśnieniem uzyskujemy dzięki nim esencjonalne espresso, które stanowi bazę do większości kaw mlecznych.

Jaka kawa nada się najlepiej do ekspresu ciśnieniowego? Najlepiej ciemno lub średnio palona stuprocentowa Arabika lub z niewielką domieszką Robusty jeśli jesteście amatorami prawdziwie klasycznych smaków. Idealnie będzie, jeśli kawa zostanie świeżo zmielona, ponieważ bardzo szybko traci swój aromat i smak.

Ekspresy przelewowe

Ekspresy przelewowe cieszą się coraz większą popularnością zarówno w kawiarniach, jak i wśród domowych użytkowników ekspresów. Dzięki ekspresom przelewowym uzyskujemy dużą ilość czarnej kawy, bogatej w pobudzającą kofeinę.

Jaka kawa nada się najlepiej do ekspresu przelewowego? Idealnie sprawdzi się jasno i średnio palona kawa sto procent Arabika, bez domieszek Robusty. Dzięki dłuższemu parzeniu kawy uzyskuje ona zupełnie inny smak niż kawa z ekspresu ciśnieniowego, dlatego powinna być zmielona grubiej i wypalona jaśniej.

Regiony uprawy kawy

Niezwykle istotne jest to, skąd pochodzi kawa. To, w jakiej ziemi rośnie kawa, w dużej mierze wpływa na to, jak będzie smakowała w filiżance. Każdy kawosz ma swój ulubiony region, a każda kawa charakteryzuje się własnymi niuansami, jednak można wyróżnić prosty podział, który pozwoli nam zawęzić wybór.

Kawy z Afryki będą raczej kwiatowe, owocowe w smaku, zdecydowanie dla osób, które poszukują w kawie niecodziennych doznań. Kawy z Ameryki Południowej są bardziej stonowane, orzechowo-czekoladowe, klasyczne i doskonałe dla tych osób, które cenią sobie tradycyjne smaki.

Nie wiesz, gdzie znaleźć najlepsze ziarna? Sprawdź kawę w Coffeedesk.pl – do każdego rodzaju ekspresu!

Czytaj więcej na temat:kawa
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole