Jak promować bigos z pieczarek
Dodano: , Żródło: LM.pl
Przebojem wczorajszego seminarium na temat sposobów promowania tradycyjnych produktów regionalnych, które odbyło się w kleczewskim domu kultury, były potrawy z... pieczarek.
Przebojem wczorajszego seminarium na temat sposobów promowania tradycyjnych produktów regionalnych, które odbyło się w kleczewskim domu kultury, były potrawy z... pieczarek.
W seminarium wzięły udział przedstawicielki 26 kół gospodyń wiejskich z powiatu konińskiego i dwanaście pań z Francji i Ukrainy. Te pierwsze, właścicielki wielkich, 120-hektarowych gospodarstw z Bretanii, dzieliły się doświadczeniami na temat sposób pozyskiwania funduszy na promocję gospodarstw agroturystycznych i produktów regionalnych. Ukrainki z kolei były zachwycone pomysłowością i zorganizowaniem członkiń kół gospodyń wiejskich i wyjechały z mocnym postanowieniem, że u siebie też założą taką organizację. O sposobach promowania produktów regionalnych mówiła również zastępca dyrektora Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu Wiesława Nowak.
Jedną z atrakcji spotkania był przegląd kuchni regionalnej, podczas którego uczestnicy seminarium degustowali rodzime specjały, między innymi pyrczoki i opsyponki. Natomiast absolutnym przebojem były bigos, rolada i kotlety z... samych pieczarek przygotowane przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rzgowie. Oprócz przepisów gorącym tematem były też przygotowania do niedzielnego Wielkiego Ruszenia Powiatu Konińskiego, gdzie te same potrawy będą nie tylko prezentowane, ale zostaną też ocenione przez komisję konkursową.
W seminarium wzięły udział przedstawicielki 26 kół gospodyń wiejskich z powiatu konińskiego i dwanaście pań z Francji i Ukrainy. Te pierwsze, właścicielki wielkich, 120-hektarowych gospodarstw z Bretanii, dzieliły się doświadczeniami na temat sposób pozyskiwania funduszy na promocję gospodarstw agroturystycznych i produktów regionalnych. Ukrainki z kolei były zachwycone pomysłowością i zorganizowaniem członkiń kół gospodyń wiejskich i wyjechały z mocnym postanowieniem, że u siebie też założą taką organizację. O sposobach promowania produktów regionalnych mówiła również zastępca dyrektora Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu Wiesława Nowak.
Jedną z atrakcji spotkania był przegląd kuchni regionalnej, podczas którego uczestnicy seminarium degustowali rodzime specjały, między innymi pyrczoki i opsyponki. Natomiast absolutnym przebojem były bigos, rolada i kotlety z... samych pieczarek przygotowane przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rzgowie. Oprócz przepisów gorącym tematem były też przygotowania do niedzielnego Wielkiego Ruszenia Powiatu Konińskiego, gdzie te same potrawy będą nie tylko prezentowane, ale zostaną też ocenione przez komisję konkursową.
Dziękujemy za Twoją obecność. Obserwuj nas w Wiadomościach Google, aby być na bieżąco.
Przeczytaj również:Dwóch nowych burmistrzów w powiecie konińskim