Skocz do zawartości

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościTłusty, że palce lizać

Tłusty, że palce lizać

Dodano: , Żródło: LM.pl
Tłusty, że palce lizać
Powiedział Bartek, że to tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Tak mówi staropolskie przysłowie. Pączek musi być tłusty. W końcu to ostatni czwartek karnawału.
Powiedział Bartek, że to tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Tak mówi staropolskie przysłowie. Pączek musi być tłusty. W końcu przed nami ostatni czwartek przed Wielkim Postem.

- Pączek musi byś tłusty, nie może być chudy – potwierdza Lechosław Preus, koniński cukiernik, który ma wieloletnie doświadczenie w pieczeniu pączków. – I nie składa się na to tylko tłuszcz, masło czy smalec, dużą rolę odgrywają jajka, zwłaszcza żółtka i oczywiście dobra maką. Jak się zrobi z dobrego towaru to się zrobi dobre pączki.

Jak widać przepis pozornie jest bardzo prosty. Do tego nadzienie, najlepiej z powideł. Niektórzy lubią z czekoladą, kremem budyniowym, ze śmietaną. A więc dla każdego coś dobrego.

- Jak będzie niedobra mąka to pączek zrobi się mały, twardy, nie wyrośnie – ostrzega doświadczony cukiernik. - Przed tłustym czwartkiem pieczemy tylko pączki.

Potem pozostaje tylko się objadać. Podobno nie da się zjeść pączka bez oblizania się po jedzeniu, ale można spróbować.

Życzymy więc smacznego! Może ktoś chciałby się podzielić z innymi smakoszami swoim sprawdzonym przepisem na pączki.
Tłusty, że palce lizać
Tłusty, że palce lizać
Tłusty, że palce lizać
Tłusty, że palce lizać
Czytaj więcej na temat:tłusty czwartek, pieczenie
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole