Tłusty, że palce lizać
Dodano: , Żródło: LM.pl
Powiedział Bartek, że to tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Tak mówi staropolskie przysłowie. Pączek musi być tłusty. W końcu to ostatni czwartek karnawału.
Powiedział Bartek, że to tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Tak mówi staropolskie przysłowie. Pączek musi być tłusty. W końcu przed nami ostatni czwartek przed Wielkim Postem.
- Pączek musi byś tłusty, nie może być chudy – potwierdza Lechosław Preus, koniński cukiernik, który ma wieloletnie doświadczenie w pieczeniu pączków. – I nie składa się na to tylko tłuszcz, masło czy smalec, dużą rolę odgrywają jajka, zwłaszcza żółtka i oczywiście dobra maką. Jak się zrobi z dobrego towaru to się zrobi dobre pączki.
Jak widać przepis pozornie jest bardzo prosty. Do tego nadzienie, najlepiej z powideł. Niektórzy lubią z czekoladą, kremem budyniowym, ze śmietaną. A więc dla każdego coś dobrego.
- Jak będzie niedobra mąka to pączek zrobi się mały, twardy, nie wyrośnie – ostrzega doświadczony cukiernik. - Przed tłustym czwartkiem pieczemy tylko pączki.
Potem pozostaje tylko się objadać. Podobno nie da się zjeść pączka bez oblizania się po jedzeniu, ale można spróbować.
Życzymy więc smacznego! Może ktoś chciałby się podzielić z innymi smakoszami swoim sprawdzonym przepisem na pączki.
- Pączek musi byś tłusty, nie może być chudy – potwierdza Lechosław Preus, koniński cukiernik, który ma wieloletnie doświadczenie w pieczeniu pączków. – I nie składa się na to tylko tłuszcz, masło czy smalec, dużą rolę odgrywają jajka, zwłaszcza żółtka i oczywiście dobra maką. Jak się zrobi z dobrego towaru to się zrobi dobre pączki.
Jak widać przepis pozornie jest bardzo prosty. Do tego nadzienie, najlepiej z powideł. Niektórzy lubią z czekoladą, kremem budyniowym, ze śmietaną. A więc dla każdego coś dobrego.
- Jak będzie niedobra mąka to pączek zrobi się mały, twardy, nie wyrośnie – ostrzega doświadczony cukiernik. - Przed tłustym czwartkiem pieczemy tylko pączki.
Potem pozostaje tylko się objadać. Podobno nie da się zjeść pączka bez oblizania się po jedzeniu, ale można spróbować.
Życzymy więc smacznego! Może ktoś chciałby się podzielić z innymi smakoszami swoim sprawdzonym przepisem na pączki.
Dziękujemy za Twoją obecność. Obserwuj nas w Wiadomościach Google, aby być na bieżąco.
Przeczytaj również:Słodkie zwycięstwo. Najsmaczniejsze pączki i faworki wybrane