Skocz do zawartości
Polska

Wybory 2024: Kandydaci na radnych gmin, powiatu i miasta. Zobacz, kto się zgłosił! [PEŁNE LISTY]

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościPyrczokowa tradycja

Pyrczokowa tradycja

Dodano: , Żródło: LM.pl
Pyrczokowa tradycja
Ponad 70 pyrczoków można było spróbować podczas XI Święta Pyrczoka w Piotrkowicach, gm. Ślesin.
Ponad 70 pyrczoków można było spróbować podczas XI Święta Pyrczoka w Piotrkowicach, gm. Ślesin.

Impreza w miejscowej świetlicy wiejskiej jak zwykle przyciągnęła tłumy smakoszy ziemniaczanej potrawy. Na stołach znalazły się 24 pyrczoki przygotowane przez gospodynie oraz 38 wypieczonych przez dzieci z Piotrokowic, Półwioska Starego i Mikorzyna. – Pyrczok to tradycyjna potrawa w naszym regionie. Piekły go już nasze babki, a teraz my pieczemy i uczymy go nasze dzieci – mówi Wanda Waleriańczyk, prezes koła gospodyń wiejskich w Piotrkowicach.

Wśród młodych adeptek pyrczokowej sztuki znalazła się Patrycja Pawlak, która pyrczoka upiekła bez pomocy rodziców. - Najpierw trzeba było zetrzeć ziemniaki, dodać cebulę, jajko i przyprawy. Potem wszystko musiałam wyłożyć na blachę i na to położyć boczek. Najtrudniejsze było tarcie ziemniaków – opowiada Patrycja.

Jury oceniające dziecięce pyrczoki zwracało uwagę przede wszystkim na wygląd i smak potrawy. Sprawdzano też, czy ziemniaki były tarte ręcznie, czy maszynowo. – To ważne, bo ręcznie tarte ziemniaki nadają puszystości. Pyrczok jest wtedy miękki i inaczej smakuje – mówi Andrzej Malak, radny gm. Ślesin i członek jury. - Przez takie święto kultywujemy tradycję. Pyrczok w naszej gminie nie zginie.
Pyrczokowa tradycja
DSC_0580
DSC_0525
DSC_0527
DSC_0528
DSC_0530
DSC_0531
DSC_0532
DSC_0538
DSC_0540
DSC_0545
DSC_0547
DSC_0557
DSC_0561
DSC_0571
DSC_0574
DSC_0577
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole