Ślesin gęsiną stoi
W żurawinie, z modrą kapustą, albo pieczonymi jabłkami. Gęś po raz piąty królowała na ślesińskim Festiwalu Kuchni Ochweśnickiej.
Ślesin powoli wyrasta na kulinarną potęgę powiatu konińskiego. W gminie organizowano już święto suma, a od kilku lat w ośrodku „Leśna Polana” tuż przez 11 listopada odbywa się Festiwal Kuchni Ochweśnickiej. - Z roku na rok gospodynie przyrządzają coraz to smaczniejsze gęsi, ale ciągle szukamy tego ślesińskiego smaku – mówi Bogdan Boroński, inicjator Festiwalu. - Poznań ma rogale na św. Marcina, a my gęś – dodaje.
Specjalnie powołane jury, w konkursie na najsmaczniejszą gęś stanęło przed nie lada wyzwaniem. Do spróbowania i ocenienia mieli aż dziewięć gęsi, a każda z nich przyrządzona w inny sposób. Najlepsza okazała się ta, upieczona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Półwioska Starego. Drugie miejsce zajęła „Leśna Polana”, a trzecie KGW z Marianowa.