Regionalne potrawy na targowisku. Drugi Koniński Jarmark Smaków

Trwa druga edycja Konińskiego Jarmarku Smaków. Tym razem na Targowisku Miejskim potrawy serwują gospodynie z gminy Stare Miasto.
W centrum targowiska przy ul. 11 Listopada stanęła dzisiaj scena, a wokół niej stoiska z przysmakami. Jest chleb ze smalcem, twarożek, kapusta, kotlety, pulpety, kluski śląskie i domowe ciasto. - Chcieliśmy, żeby ta edycja miała miejsce jesienią. Jesień to zupełnie inne smaki niż można było spróbować podczas ubiegłorocznej, wiosennej edycji – mówi Michał Zawadzki, prezes Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej w Koninie.
- Kupcy są najważniejszym bohaterem tego wydarzenia. Z ich produktów przygotowane są potrawy, których mieszkańcy mogą spróbować. Konin ma piękne targowisko z tradycją, na którym mamy wielu stałych kupców. Targowiska stają się miejscem spotkań, gdzie można kupić i zjeść produkty regionalne. Tu można kupić pyszny chleb, wędliny i warzywa. Kupcy chcą się pochwalić tym co mają najlepszego, a PGKiM cieszy się z tej promocji, bo targowisko jest takim miejscem, w którym można prowadzić mały, tradycyjny biznes – dodaje.
Miasto do współpracy przy organizacji imprezy zaprasza gminy. W ubiegłym roku była to gmina Ślesin, a teraz gmina Stare Miasto. Jarmark potrwa do godz. 13.00.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś ten artykuł do końca. Obserwuj nas w Wiadomościach Google, aby być na bieżąco.