ona 25 pisze:Polecam przez duze "P" ksiazke "Uporczywe echo.Sztetl Konin-Poszukiwanie".Autor -Theo Richmond (dawniej jego nazwisko to Ryczke) to zyd koninskiego pochodzenia obecnie mieszka w Anglii(stad angielskobrzmiace nazwisko) , ktory postanowil poznac historie swojego rodzinnego miasta - Konina.Ksiazka jest niesamowita-autor umiescil w niej wszystkie informacje jakie udalo mu sie zdobyc na temat Konina-wspomnienia mieszkancow -dawnych i obecnych.Ksiazka opisuje sytuacje koninskich zydow od poczatku XXwieku poprzez dwie wojny swiatowe , holocaust w kontrascie do czasow niemalze wspolczesnych.Świetna lektura dla ludzi chcacych poszerzyc troszke horyzonty , dla ludzi z wyobraznia , no i trzeba troche lubic historie.Niesamowicie wciaga czyta sie ja jednym tchem , ale po przeczytaniu pozostaje niedosyt(przynajmniej u mnie)-jest wiele niewyjasnionych i zagadkowych spraw dotyczacych koninskich zydow i kazdy kto choc troche sie tym zainteresuje bedzie pewnie na wlasna reke "weszyl".Nie da sie jej strescic wiec zapraszam do lektury-naprwde wqarto poznac te historie.
Niestey ksiazka jest bardzo trudno dostepna-w Koninskich bibliotejkach jest bodajze kilka sztuk i to nawet nie do wypozyczenia tylko w czytelni , w ksiegarniach nie ma jej wogole ale napewno jesli ktos bedzie kiedys w jakims wiekszym miescie bez problemu dostanie ja w kazdym empiku.
Goraco polecam i zapraszam do lektury.
Theo Richmond "Uporszywe echo.Sztetl Konin-Poszukiwanie".
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości