Dzisiaj jest niedziela 7 marca 2021, imieniny: Pawła, Tomasza, Felicyty WIADOMOŚCI OGŁOSZENIA (18095) SPORT FORUM FIRMY (5587) PRACA (59) KINA IMPREZY WIDEO
Login:
Hasło:
Przypomnij hasło
zamknij

POGODA

Dziśpogoda
-1 / -2oC
Jutropogoda
2 / -3oC
Pojutrzepogoda
1 / -3oC
Pogodę dostarcza twojapogoda.pl

POLECANE:
Głośny okrzyk po końcowym gwizdku, Górnik wreszcie ... (2)Pierwszy gol Tamburro, Szymczak bohaterką. GKS – M ... (0)

Produkcja alkoholi na własny użytek

Produkcja alkoholi na własny użytek

Postautor: Mbo » 11 grudnia 2014, 06:09

Hej, czy produkcja alkoholi na własny użytek np piwo, wino czy coś mocniejszego jest w Polsce legalna?
Druga sprawa to jak to wygląda od strony technicznej i walorów smakowych - czy udaje się uzyskać taki efekt jak alkohole ze sklepów?
Mbo
 

Re: Produkcja alkoholi na własny użytek

Postautor: boguś » 11 grudnia 2014, 11:07

Poczytaj sobie blog Tomasza Kopyra. Kto jak kto - ale ten koleś zna się na warzeniu piwa.
boguś
 

Re: Produkcja alkoholi na własny użytek

Postautor: Ksawery13 » 22 lipca 2015, 16:23

Posiadanie może nie jest nielegalne, ale produkcja tak, to wywnioskowałem z watku. ;/
Ksawery13
Nowy
 
Posty: 75
Rejestracja: 6 grudnia 2013, 10:02

Re: Produkcja alkoholi na własny użytek

Postautor: Ajlar » 18 października 2015, 17:40

Produkcja na wlasny uzytek - jest legalna. Sprzedaz - nie.
Ajlar
Początkujący
 
Posty: 118
Rejestracja: 1 marca 2015, 18:26

Re: Produkcja alkoholi na własny użytek

Postautor: poczytna » 10 listopada 2015, 09:40

A jakąś stronkę z produkcją nalewek możecie polecić ? Chodzi mi przede wszystkim o pigwe. Na razie zasypałam ją cukrem i zamierzam zalać ją albo bimbrem albo spirytusem. Niemniej woolałabym się upewnić czy wszytsko dobrze zrobiłam ?
poczytna
Nowy
 
Posty: 9
Rejestracja: 10 listopada 2015, 08:26

Re: Produkcja alkoholi na własny użytek

Postautor: gość » 19 września 2016, 20:31

nigdy nie zaczynam nalewek od zasypywania cukrem bo zaczyna się fermentacja w kierunku wina ,najpierw zalewam spirytusem owoce,np. śliwki albo wiśnie albo czeremchę ,zostawiam na 4-6 tygodni i zlewam,potem te owoce zasypuję cukrem na 4-6 tyg. następnie łączę ten kolorowy spirytus ze sokiem który otrzymałem po zasypaniu cukrem,ten połączony płyn znowu stoi 3-4 tyg, najlepiej jak stoi z rok ,efekt zawsze murowany.
gość
 


Wróć do Rolnictwo

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość