Skocz do zawartości
Polska

Wybory 2024: Powyborcze układanki. Obywatele się wzmocnią, Adamów dalej wiceprezydentem?

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

PILNE

IMGW: W nocy z wtorku na środę prognozowany jest spadek temperatury powietrza do około -2°C, przy gruncie do -4°C.

LM.plSportFotografia kulinarna - aparaty i obiektywy, jaki sprzęt użyć?

Fotografia kulinarna - aparaty i obiektywy, jaki sprzęt użyć?

Materiał promocyjny

Dodano:
Fotografia kulinarna - aparaty i obiektywy, jaki sprzęt użyć?
Fotografia kulinarna - aparaty i obiektywy, jaki sprzęt użyć?

Fotografia kulinarna jest zaliczana do fotografii użytkowych. Nie jest to dziedzina łatwa, zwłaszcza że wiele zdjęć niejednokrotnie przypomina dzieła sztuki. Wykonanie dobrych, pełnych wyrazu i emocji fotografii wymaga nie tylko tzw. dobrego oka, ale również odpowiedniego sprzętu i akcesoriów. Niezbędna jest przede wszystkim lustrzanka, czyli aparat cechujący się dużą matrycą, celnym systemem AF, wymienną optyką oraz dobrej jakości wizjerem.

Jak wybrać aparat do zdjęć kulinarnych?

Przed zakupem odpowiedniego aparatu, np. na stronie e-oko.pl, należy zastanowić się nad swoimi oczekiwaniami. Pod uwagę należy wziąć m.in. warunki oświetleniowe podczas pracy czy wszelkie cechy specjalne aparatu, np. tryb zdjęć seryjnych, uszczelnienia, moduł wi-fi czy uchylny ekran LCD. Przydatne są także filtry artystyczne czy możliwość wykonywania zdjęć z interwałem czasowym. Wybór odpowiedniej „podstawy” jest niezwykle ważny, ponieważ to od niego zależy koszt dodatkowych obiektów oraz akcesoriów.

Dla osób początkujących zalecane są najprostsze modele lustrzanek, np. Canon lub Nikon, pozbawione obiektywów. W przypadku, gdy aparat ma wymienne obiektywy, warto sprawdzić, jaki jest do nich dostęp, aby możliwy był dalszy rozwój w tej wyjątkowo trudnej dziedzinie fotografii.

Jakie akcesoria wybrać do zdjęć kulinarnych?

Dobry aparat to oczywiście podstawa, ale jego możliwości można znacznie zwiększyć za pomocą różnego rodzaju akcesoriów. Najważniejsze są obiektywy, ponieważ to one są podstawą systemu fotografowania. W przypadku fotografii kulinarnej najlepiej sprawdzają się obiektywy jasne, mające wysoką rozdzielczość optyczną. Takie parametry zapewniają miękkie, plastyczne rozmycie tła i dużą szczegółowość detali. Do fotografowania jedzenia sprawdzają się także obiektywy macro i szerokokątne.

W przypadku, gdy oświetlenie jest nierównomierne, warto skorzystać z blendy, która odbija promienie świetlne. Przydatne są także lampy błyskowe, zwłaszcza z bezprzewodowym sterowaniem. Zapewniają one swobodę ruchów i ułatwiają ustawienie odpowiedniej kompozycji zdjęcia. Zapoznaj się również z poradami zawartymi w artykule "Jakie akcesoria fotograficzne wzniosą twoje zdjęcia na wyższy poziom?".

Czytaj więcej na temat:hobby, fotografia, jedzenie
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole