Dzisiaj jest piątek 26 kwietnia 2019, imieniny: Marzeny, Klaudiusza, Marceliny WIADOMOŚCI OGŁOSZENIA (19952) SPORT FORUM FIRMY (5330) PRACA (68) KINA IMPREZY WIDEO
Login:
Hasło:
Przypomnij hasło
zamknij

POGODA

Dziśpogoda
26 / 17oC
Jutropogoda
16 / 9oC
Pojutrzepogoda
14 / 9oC
Pogodę dostarcza twojapogoda.pl

POLECANE:
Golina. Nowa nazwa drogi i wyższy ekwiwalent dla d ... (11)Puchar Polski: 90 minut nie wystarczyło, w dogrywc ... (20)

Falafel – zrób to sam!

Materiał promocyjny

Dodano: 22.03.2019 12:04

Pochodzenie falafela nie jest do końca znane. Jedna legenda głosi, że wymyślono je w Egipcie, jako alternatywę dla mięsa dla Koptów w czasie Wielkiego Postu. Te kotleciki z ciecierzycy są coraz popularniejsze w Polsce. Dzięki nim nawet wegetarianie nie muszą rezygnować ze smacznej kuchni arabskiej. Przygotowanie ich w domu nie jest kłopotliwe, wystarczy zaopatrzyć się w dobre produkty i przestrzegać kilku zasad:

Do falafela potrzebne będą nam:

  • 300 g suchej ciecierzycy (namoczonej przez noc w zimnej wodzie)
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek posiekanej pietruszki
  • 1 pęczek posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 posiekana papryczka chili
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 l oleju rzepakowego do smażenia
  • odrobina mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy do obtaczania falafeli (opcjonalnie)

Po całej nocy moczenia, ciecierzyca jest gotowa do obróbki. Wpierw płuczemy ją w zimnej wodzie a potem mielimy ją w maszynce do mięsa, na średnim sitku. Cebulę siekamy dość drobno i lekko podgrzewamy ją a wręcz przypalamy na suchej patelni. Po czym dodajemy ją do mielonej ciecierzycy. Masa powinna być zwięzła, jeżeli tak nie jest prawdopodobnie jest za sucha, więc trzeba dodać odrobinę wody.

Gdy ciasto lekko się lepi oznacza to, iż jest gotowe. Masę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na jakieś30-40 minut. Teraz na patelni rozgrzewamy olej. Masę nabieramy łyżką stołową, dociskając ją o miskę lub dłoń. Powinniśmy uzyskać formę łezki. Wrzucamy kotleciki na rozgrzany tłuszcz i smażymy aż będą rumiane. Możemy też obtoczyć kulki lub łezki w mące z ciecierzycy i dopiero kłaść na olej - dzięki temu falafel będzie bardziej chrupiący. Falafele podajemy z cząstką cytryny i gęstym jogurtem naturalnym oraz harissą.

Zamiast robić bałagan w kuchni lepiej zamów falafel, kebab lub inne danie z tego rodzaju kuchni w Wielkopolsce z restauracji Amrit Kebab lub podobnego lokalu poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Chcesz nas zainteresować tematem? Czekamy na sygnały/materiały. Piszcie na alert@lm.pl.

Czytaj więcej na temat:jedzenie,   falafel

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

max 1000 znaków (0)
max 28 znaków (0)

Twój komentarz może zostać przeczytany przez tysiące osób. Wydawca portalu LM.pl spółka LM LOKALNE MEDIA Sp. z o.o. nie bierze odpowiedzialności za jego treść. Komentarze zniesławiające lub mogące naruszać dobra osobiste osób trzecich grożą odpowiedzialnością karną i cywilną. Osoby pokrzywdzone mogą skutecznie dochodzić swoich praw w organach ścigania i w sądach. Zgodnie z ust. 16 Regulaminu Twój komentarz może zostać opublikowany nie tylko na tej stronie, ale również w innych mediach.
Komentarze nie na temat są usuwane.

NAJPOPULARNIEJSZE WIDEO

UWAGA
zamknij

Próbujesz wgrać za duże zdjęcie.

Wgrywane zdjęcie nie może być większe niż 500 kB.
Spróbuj zmniejszyć zdjęcie jakimś darmowym programem np. dostępnym w systemie Windows programem Paint lub skorzystaj ze strony internetowej: zmniejszacz.pl.
Jeżeli tego nie zrobisz, ogłoszenie zostanie dodane bez zdjęć. Będziesz je mógł dodać później.