Skocz do zawartości
Polska

Wybory 2024: Kandydaci na radnych gmin, powiatu i miasta. Zobacz, kto się zgłosił! [PEŁNE LISTY]

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plSportFalafel - zrób to sam!

Falafel - zrób to sam!

Materiał promocyjny

Dodano:
Falafel - zrób to sam!

Pochodzenie falafela nie jest do końca znane. Jedna legenda głosi, że wymyślono je w Egipcie, jako alternatywę dla mięsa dla Koptów w czasie Wielkiego Postu. Te kotleciki z ciecierzycy są coraz popularniejsze w Polsce. Dzięki nim nawet wegetarianie nie muszą rezygnować ze smacznej kuchni arabskiej. Przygotowanie ich w domu nie jest kłopotliwe, wystarczy zaopatrzyć się w dobre produkty i przestrzegać kilku zasad:

Do falafela potrzebne będą nam:

  • 300 g suchej ciecierzycy (namoczonej przez noc w zimnej wodzie)
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek posiekanej pietruszki
  • 1 pęczek posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 posiekana papryczka chili
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 l oleju rzepakowego do smażenia
  • odrobina mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy do obtaczania falafeli (opcjonalnie)

Po całej nocy moczenia, ciecierzyca jest gotowa do obróbki. Wpierw płuczemy ją w zimnej wodzie a potem mielimy ją w maszynce do mięsa, na średnim sitku. Cebulę siekamy dość drobno i lekko podgrzewamy ją a wręcz przypalamy na suchej patelni. Po czym dodajemy ją do mielonej ciecierzycy. Masa powinna być zwięzła, jeżeli tak nie jest prawdopodobnie jest za sucha, więc trzeba dodać odrobinę wody.

Gdy ciasto lekko się lepi oznacza to, iż jest gotowe. Masę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na jakieś30-40 minut. Teraz na patelni rozgrzewamy olej. Masę nabieramy łyżką stołową, dociskając ją o miskę lub dłoń. Powinniśmy uzyskać formę łezki. Wrzucamy kotleciki na rozgrzany tłuszcz i smażymy aż będą rumiane. Możemy też obtoczyć kulki lub łezki w mące z ciecierzycy i dopiero kłaść na olej - dzięki temu falafel będzie bardziej chrupiący. Falafele podajemy z cząstką cytryny i gęstym jogurtem naturalnym oraz harissą.

Zamiast robić bałagan w kuchni lepiej zamów falafel, kebab lub inne danie z tego rodzaju kuchni w Wielkopolsce z restauracji Amrit Kebab lub podobnego lokalu poprzez stronę PizzaPortal.pl.

Czytaj więcej na temat:jedzenie, falafel
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole