Skocz do zawartości
Polska

Wybory 2024: Kandydaci na radnych gmin, powiatu i miasta. Zobacz, kto się zgłosił! [PEŁNE LISTY]

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plSportZadbaj o swój układ odpornościowy - 7 prostych kroków

Zadbaj o swój układ odpornościowy - 7 prostych kroków

Materiał promocyjny

Dodano:
Zadbaj o swój układ odpornościowy - 7 prostych kroków

Układ odpornościowy twojego organizmu jest silniejszy, niż możesz sobie wyobrazić. Istnieją stosunkowo proste kroki, które należy codziennie podejmować, aby wzmocnić układ odpornościowy.

Oto jedne z najlepszych:

  1. Jedz chude białko przy każdym posiłku.
    Żadna żywność nie magicznie odeprze grypy, ale niektóre składniki odżywcze odgrywają wiodącą rolę w ochronie twojego organizmu przed miliardami bakterii, wirusów i innych zarazków - a białko jest jednym z nich. Jednym z powodów jest to, że przeciwciała, które pomagają zwalczać choroby, są w rzeczywistości wykonane z białka. Kolejny powód: wiele produktów bogatych w białko zawiera również inne składniki odżywcze wzmacniające odporność.
    Chude kawałki wołowiny i wieprzowiny, a także białka z fasoli, soi i owoców morza (szczególnie ostrygi i kraby) zawierają cynk - minerał, który pomaga w produkcji białych krwinek zwalczających infekcje; nawet niewielkie niedobory cynku mogą zwiększyć podatność na infekcje. Orzechy, podobnie jak migdały i orzechy nerkowca, są również dobrym źródłem białka, a także magnezu, które pomagają w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego.
  2. Zjadaj do 5 porcji owoców i warzyw dziennie.
    Prawie każdy rodzaj warzyw i owoców jest dobry, ale jeśli masz wybierać, wybierz te bogate w witaminy A, C i E. Oto dlaczego: Witamina A (którą otrzymujesz ze słodkich ziemniaków, marchwi i ciemnozielonych warzyw) pomaga białym krwinkom skuteczniej zwalczać infekcje; pomaga również regulować układ odpornościowy. Owoce cytrusowe (takie jak cytryny, pomarańcze i grejpfruty), a także papryka, papaja i brokuły zawierają witaminę C, która poprawia wchłanianie żelaza z produktów roślinnych i pomaga układowi odpornościowemu chronić przed chorobami. A witamina E, znajdowana w orzechach, nasionach i rzepach – jak wykazały badania naukowe – pomaga zwalczać grypę i infekcje górnych dróg oddechowych. Jeśli jesz różnorodne warzywa (pomarańczowe, żółte i czerwone) w ramach zbilansowanej diety, dostaniesz wszystko, czego potrzebujesz, aby pomóc w walce z chorobami.
  3. Wybierz się na 10 minutowy spacer kilka razy dziennie.
    Uzyskiwanie w sumie 20 do 30 minut codziennej aktywności fizycznej może wzmocnić wiele mechanizmów obronnych układu odpornościowego. Dzięki ćwiczeniom przeciwciała i białe krwinki szybciej przemieszczają się w ciele, dzięki czemu mogą szybciej wykryć choroby; ponadto szybsze krążenie może również wyzwalać uwalnianie hormonów, które „ostrzegają” komórki odpornościowe przed intruzami patogennymi.
    Utrzymuj swoje treningi na umiarkowanym poziomie; aktywność o wysokiej intensywności, taka jak bieganie w maratonie lub intensywny trening na siłowni, może faktycznie zmniejszyć liczbę białych krwinek krążących w ciele i zwiększyć ryzyko choroby.
  4. Sprawdź poziom witaminy D.
    Około 50 nmol / L jest ogólnie wystarczające do utrzymania ogólnego stanu zdrowia; mniej niż 30 nmol / L jest zbyt niskie dla większości ludzi. Nowe badania sugerują, że witamina D może zwiększyć odpowiedź immunologiczną, a zbyt niski poziom może być związany ze wzrostem sezonowych przeziębień i grypy.
    Wielu z nas ma niedobór witaminy D, którą możemy uzyskać od słońca i bardzo niewielu pokarmów. Porozmawiaj ze swoim lekarzem; możesz potrzebować suplementu, aby zwiększyć swoje liczby.
  5. Zmniejsz poziom stresu.
    Uprawiaj jogę, baw się z psem, słuchaj muzyki - znajdź sposoby na relaks, ponieważ badania pokazują czynniki stresujące osłabiają twój układ odpornościowy. Pewne badania pokazały, że osoby długotrwale opiekujące się osobami chorymi na nowotwory i przez to będące pod wpływem ekstremalnego stresu, są dużo bardziej wrażliwe na stany zapalne i choroby.
  6. Gotuj z oliwą i olejkami rzepakowymi.
    Zawierają one zdrowe tłuszcze, które działają jak smar dla komórek. Ten smar poprawia elastyczność i komunikację między komórkami, co sprzyja funkcji odpornościowej. Uważaj tylko, aby nie spożywać w międzyczasie zbyt dużej ilości kwasów omega-6: Badania pokazują, że osoby spożywające nieproporcjonalnie więcej 6s (znalezione w oleju sojowym używanym w większości przetworzonych przekąsek) niż 3s są bardziej narażone na zapalenie i problemy z układem odpornościowym.
  7. Ogranicz spożycie napojów alkoholowych.
    Nadmierne spożycie alkoholu jest toksyczne dla komórek układu odpornościowego zwanych komórkami dendrytycznymi, które odgrywają kluczową rolę w poszukiwaniu i niszczeniu atakujących drobnoustrojów. Może to prowadzić do poważnych, a nawet zagrażających życiu infekcji, nie wspominając o zwiększonej podatności na wirusa przeziębienia i grypy.
Czytaj więcej na temat:zdrowie, odporność
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole