Cynk: co warto o nim wiedzieć?
Materiał promocyjny
Co warto wiedzieć na jego temat? Jakie produkty spożywcze powinniśmy włączyć do swego menu, by uniknąć problemów z jego niedoborem?
Cynk i jego właściwości
Cynk ma ogromny wpływ na to, w jaki sposób funkcjonuje nasz organizm. Wiadomo, że jego obecność ma istotny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego, może nas też ochronić przed problemami związanymi ze zbyt wysokim ciśnieniem. Zdrowa dieta, w której cynk pojawia się w odpowiednich ilościach, ma też istotny wpływ na pracę naszej trzustki oraz innych organów wewnętrznych. Po cynk warto sięgać ze względu na skuteczność, z jaką chroni nas on przed rozwojem chorób o podłożu reumatycznym, oraz wtedy, gdy chcemy w naturalny sposób zadbać o piękny wygląd. Cynk ma świetny wpływ na stan naszej skóry, przy czym wyjątkową skutecznością odznacza się on w walce z trądzikiem oraz owrzodzeniami. Zdrowa dieta, bazująca na produktach będących dobrym źródłem cynku, może nas też ochronić przed problemami z osłabionymi włosami oraz łamliwymi paznokciami.
Jak rozpoznać, że nasz organizm potrzebuje więcej cynku?
Niedobory cynku wiążą się z licznymi problemami – nie tylko zdrowotnymi. Mniejsza odporność organizmu oznacza częstsze choroby, niepokojącym objawem jest też ciągłe zmęczenie oraz nasilające się problemy z koncentracją. Gorszy wygląd skóry, osłabienie włosów i paznokci, problemy z trądzikiem i zajady – oto kolejne objawy mogące świadczyć o tym, iż w naszej diecie pojawia się zbyt mało cynku. Co możemy zrobić? Sięgnąć po suplementy diety z cynkiem lub włączyć do swego menu więcej produktów spożywczych, w których jest on godnie reprezentowany.
Jakie produkty spożywcze będą najlepszym źródłem cynku?
Jednym z najlepszych źródeł cynku są ostrygi i inne owoce morza, warto jednak pamiętać, że ten mikroelement pojawia się też w ziarnach słonecznika oraz w pestkach dyni. Sporo cynku można znaleźć w orzechach, sezamie oraz w kakao. Warto też sięgać po zarodki pszenne, które mogą się okazać wspaniałym dodatkiem do wielu sałatek, surówek i kanapek. Warto po nie sięgać, a im częściej będziemy to robić, tym lepiej dla nas i dla naszego zdrowia.
Cynk to ważny składnik zdrowej diety, a jego niedobory mogą sprawić nam wiele problemów. Dla pięknego wyglądu oraz dla utrzymania dobrej formy warto zadbać o to, by w naszym jadłospisie jego źródła pojawiały się możliwie jak najczęściej.