Jak prawidłowo czyścić lodówkę i zamrażarkę?
Materiał promocyjny
Aby prawidłowo zadbać o pracę naszego domowego sprzętu AGD, niezbędne jest mycie go, co najmniej raz w miesiącu. Wszystkie resztki jedzenia, brudne plamy, rozlane napoje wymagają natychmiastowego usunięcia, ponieważ mogą spowodować gnicie, powstanie bakterii i wilgoci. Jak prawidłowo myć lodówkę i zamrażarkę aby przedłużyć ich użytkowanie?
Aby prawidłowo zadbać o pracę naszego domowego sprzętu AGD, niezbędne jest mycie go, co najmniej raz w miesiącu. Wszystkie resztki jedzenia, brudne plamy, rozlane napoje wymagają natychmiastowego usunięcia, ponieważ mogą spowodować gnicie, powstanie bakterii i wilgoci. Jak prawidłowo myć lodówkę i zamrażarkę aby przedłużyć ich użytkowanie?
1. Rozmrażanie lodówki
Odmrażanie lodówki czy zamrażalnika powinno nastąpić w sytuacji, gdy zaobserwujemy w nich warstwę lodu przekraczającą 5 mm. Pamiętaj aby przed rozmrażaniem, przeczytać zalecenia producenta, umieszczone na ulotce. W żadnym wypadku nie powinno się wykonywać tej czynności z wykorzystaniem gorącej wody ani ostrych narzędzi. Takie działania mogą uszkodzić sprzęt i spowodować poważne awarie.
Jeśli jednak, w pielęgnacji urządzeń zdarzyło Ci się postępować nieprawidłowo i twój domowy sprzęt uległ usterce, jest jeszcze szansa na uratowanie go! W takim przypadku, możesz skorzystać z usług profesjonalnej ekipy naprawczej. Coraz więcej specjalistów z dziedziny serwisowania sprzętów AGD, oferuje ekspresową i tanią renowację urządzeń w domu klienta, bez konieczności wychodzenia z domu. Jedną z najbardziej polecanych i cenionych firm jest restartagd.pl, posiadającą aż 60 punktów na terenie całego kraju. Dzięki profesjonalnej obsłudze ekspertów, twój sprzęt szybko powróci do sprawności.
2. Mycie lodówki i zamrażarki krok po kroku
-
Po rozmrożeniu chłodziarki i zamrażalnika, wyjmij wszystkie półki, szufladki i pojemniki, które należy wyczyścić w wannie, płynem do naczyń i dokładnie wypłukać.
-
Wewnętrzne ścianki lodówki powinno się wycierać wilgotną ściereczką z odrobiną płynu do naczyń. Konieczne jest szczegółowe usunięcie go i odpowiednie wypłukanie wnętrza. Pamiętaj! Do czyszczenia, w żadnym wypadku nie używaj mleczka do czyszczenia ani octu, które mogą znacznie poniszczyć warstwy plastiku, metalu i gumy.
-
Ocet możesz użyć, ewentualnie w sytuacji, gdy w twojej lodówce powstała pleśń.
-
W przypadku czyszczenia szyb, również sprawdzi się ocet, który nie psuje powłoki szklanej i stanowczo będzie zapobiegał gromadzeniu się pleśni, bakterii i grzybów, powstających z resztek jedzenia.
-
Pamiętaj o dokładnym odetkaniu odpływu chłodziarki! Jeśli pominiesz ten fakt, możesz doprowadzić do szybkiej awarii sprzętu.
-
W celu całkowitego wysuszenia lodówki, pozostaw na jakiś czas otwarte drzwi.
-
Warto, raz na jakiś czas sprawdzać w jakim stanie są uszczelki, usytuowane w drzwiczkach. Muszą być one czyste i całkowicie wysuszone. Po umyciu uszczelek płynem do naczyń, należy przetrzeć je roztworem wody z octem, w stosunku 1:1. Dzięki temu, zmniejszysz ryzyko rozwinięcia się pleśni w zakamarkach.
Dziękujemy za Twoją obecność. Obserwuj nas w Wiadomościach Google, aby być na bieżąco.