Skocz do zawartości

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościNie ma mowy o epidemii żółtaczki - uspokaja inspektor sanitarny

Nie ma mowy o epidemii żółtaczki - uspokaja inspektor sanitarny

Dodano:

W Wielkopolsce jest obecnie 19 przypadków zachorowań na WZW typu „A”. - Nie ma mowy o epidemii - uspokaja inspektor sanitarny. 

Z związku z pojawiającymi się sygnałami na temat wirusowego zapalenia wątroby typu A, Wielkopolski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny na polecenie wojewody wielkopolskiego przedstawił dotychczasowe ustalenia.

Podjęte zostały również działania kontrolne. W Wielkopolsce jest obecnie 19 przypadków zachorowań na WZW typu „A”. - Nie ma mowy o epidemii. Sytuacja jest pod kontrolą Wielkopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, który już podjął stosowne kroki. Problem pojawił się w lutym br. i mam nadzieję, że będzie miał tendencję do wygasania. Przyłączam się do apelu Wielkopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, by w sposób bezwzględny przestrzegać zasad higieny osobistej – komentuje wojewoda wielkopolski Zbigniew Hoffmann.

W czwartek, 20 kwietnia, wypisano ze szpitali 7 osób, u których wcześniej stwierdzono zachorowanie na WZW „A”. Jeszcze 19 kwietnia br łączna liczba osób w ognisku objętych dochodzeniem epidemiologicznym wynosiła 100, w tym 18 chorych. Wśród 10 potwierdzono czynnik etiologiczny zachorowań, tj. wirus zapalenia wątroby typu A, próbki od pozostałych osób są w trakcie badań diagnostycznych. Większość osób hospitalizowana jest w oddziale zakaźnym szpitala w Kaliszu. Chorzy znajdują się też w Wielospecjalistycznym Szpitalu Miejskim w Poznaniu i na oddziale zakaźnym szpitala w Koninie.

Pierwsze sygnały o chorobie pojawiły się 6 lutego – zachorował mężczyzna z Ostrowa Wielkopolskiego. Kolejne przypadki zachorowań zgłoszone zostały do nadzoru epidemiologicznego w okresie od lutego do kwietnia br. Głównymi objawami zachorowań były objawy ze strony przewodu pokarmowego (nudności, biegunka, wymioty, bóle brzucha, bóle głowy, gorączka) oraz inne: dreszcze, świąd skóry, zażółcenie powłok skórnych, ciemny mocz, odbarwiony stolec. Z wywiadów epidemiologicznych wynika, że osoby chore w okresie 2 miesięcy poprzedzających zachorowania spożywały świeże owoce i warzywa zakupione w dostępnych marketach Ostrowa Wielkopolskiego i Krotoszyna, korzystały z punktów gastronomicznych na terenie miejsca zamieszkania oraz innych miast (Poznań, Katowice, Zabrze, Szczecin, Wrocław) podczas krótkich służbowych wyjazdów, w okresie narażenia nie przebywały natomiast poza granicami kraju.

W wyniku dochodzenia epidemiologicznego ustalono, że domniemanym nośnikiem przedmiotowych zakażeń mogły być wyroby garmażeryjne typu surówki i sałatki. W ramach sprawowanego nadzoru nad żywnością i żywieniem, objęto kontrolami wszystkie obiekty żywnościowo - żywieniowe wskazane przez osoby chore na podstawie wywiadów epidemiologicznych w celu ustalenia potencjalnego źródła zakażenia. Ponadto zaplanowano kontrole wybranych lokali gastronomicznych zlokalizowanych na terenie Ostrowa Wielkopolskiego. 19 kwietnia rozpoczęto wykonywanie badań przesiewowych w kierunku wzw A (badanie enzymów wątrobowych, przeciwciał anty-HAV) u osób zatrudnionych przy produkcji żywności pochodzenia garmażeryjnego.

 

 

Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole