Skocz do zawartości

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościWielkanoc na słodko

Wielkanoc na słodko

Dodano: , Żródło: LM.pl
Wielkanoc na słodko

Kajmakowa pisanka i keks, który zastępuje mazurka. To nasi kulinarni zwycięzcy, do których trafią książki Ewy Wachowicz z autografem.

Kajmakowa pisanka i keks, który zastępuje mazurka. To nasi kulinarni zwycięzcy, do których trafią książki Ewy Wachowicz z autografem.

Ponad tydzień temu ogłosiliśmy konkurs pod hasłem „Wielkanoc od kuchni”. Prosiliśmy Was o przesyłanie przepisów i zdjęć Waszych ulubionych świątecznych potraw. Poniżej przedstawiamy przepisy, które nagrodziliśmy książkami kulinarnymi.

Kajmakowa pisanka

Ciasto:

- 35 dag mąki

- 10 dag cukru

- 20 dag masła

- 1 łyżka gęstej śmietany

- 2 żółtka

Masa:

- 2 szklanki mleka

- 10 dag masła

- 2 szklanki cukru

Do ozdoby:

Ulubione bakalie (orzechy, migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa itp)

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem na "piasek". Dodać cukier, żółtka i śmietanę.

Dokładnie wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1-2h.

Następnie rozwałkować, ułożyć na blasze formując kształt jajka.

Brzegi obłożyć wałeczkami z ciasta (aby potem masa nie wypłynęła).

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Upiec na złoty kolor.

Do rondla wlać mleko, dodać cukier i gotować na małym ogniu ok. 2h.

Po lekkim przestudzeniu dodać masło. Letni kajmak rozsmarować na cieście,

wyrównując powierzchnię szerokim nożem zanurzonym w gorącej wodzie. Udekorować ulubionymi bakaliami.

 

Keks

1 dzień - mieszamy w misce po 1 szkl. mleko, cukier i mąkę. Odstawiamy do szafki.

2, 3, 4 dzień - mieszamy raz dziennie

5 dzień - zaczyn jest głodny, więc dokarmiamy tak jak dnia 1.

6, 7, 8 dzień - mieszamy raz dziennie.

Powstałe ciasto dzielimy na pół.

dodajemy 1 szkl. oleju, 500 g mąki, 5 całych jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, cukier waniliowytroszkę aromaty pomarańczowego - wszystko mieszamyi na koniec dodajemy mieszankę keksową Bakalland - ok. 2 garści. Przekładamy do 2 foremek keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.

 

 

Wielkanoc na słodko
Wielkanoc na słodko
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole