Wielkanoc na słodko
Kajmakowa pisanka i keks, który zastępuje mazurka. To nasi kulinarni zwycięzcy, do których trafią książki Ewy Wachowicz z autografem.
Kajmakowa pisanka i keks, który zastępuje mazurka. To nasi kulinarni zwycięzcy, do których trafią książki Ewy Wachowicz z autografem.
Ponad tydzień temu ogłosiliśmy konkurs pod hasłem „Wielkanoc od kuchni”. Prosiliśmy Was o przesyłanie przepisów i zdjęć Waszych ulubionych świątecznych potraw. Poniżej przedstawiamy przepisy, które nagrodziliśmy książkami kulinarnymi.
Kajmakowa pisanka
Ciasto:
- 35 dag mąki
- 10 dag cukru
- 20 dag masła
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 żółtka
Masa:
- 2 szklanki mleka
- 10 dag masła
- 2 szklanki cukru
Do ozdoby:
Ulubione bakalie (orzechy, migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa itp)
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem na "piasek". Dodać cukier, żółtka i śmietanę.
Dokładnie wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1-2h.
Następnie rozwałkować, ułożyć na blasze formując kształt jajka.
Brzegi obłożyć wałeczkami z ciasta (aby potem masa nie wypłynęła).
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Upiec na złoty kolor.
Do rondla wlać mleko, dodać cukier i gotować na małym ogniu ok. 2h.
Po lekkim przestudzeniu dodać masło. Letni kajmak rozsmarować na cieście,
wyrównując powierzchnię szerokim nożem zanurzonym w gorącej wodzie. Udekorować ulubionymi bakaliami.
Keks
1 dzień - mieszamy w misce po 1 szkl. mleko, cukier i mąkę. Odstawiamy do szafki.
2, 3, 4 dzień - mieszamy raz dziennie
5 dzień - zaczyn jest głodny, więc dokarmiamy tak jak dnia 1.
6, 7, 8 dzień - mieszamy raz dziennie.
Powstałe ciasto dzielimy na pół.
dodajemy 1 szkl. oleju, 500 g mąki, 5 całych jajek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, cukier waniliowytroszkę aromaty pomarańczowego - wszystko mieszamyi na koniec dodajemy mieszankę keksową Bakalland - ok. 2 garści. Przekładamy do 2 foremek keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.