Skocz do zawartości

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościJak mądrze kupować?

Jak mądrze kupować?

Materiał promocyjny

Dodano:
Jak mądrze kupować?
Materiał promocyjny

Rosnące ceny żywności sprawiają, że ze sklepów wychodzimy z coraz to lżejszym portfelem. Jednocześnie jednym z najbardziej palących problemów pozostaje kwestia marnowania żywności - co widać szczególnie w okresie świąt czy długich weekendów, kiedy często kupujemy “na zapas”. Jak robić zakupy spożywcze, aby nie wydawać fortuny, dobrze się odżywiać i jednocześnie zadbać o środowisko?

Planowanie posiłków i robienie list zakupów 

Najważniejszym elementem świadomych zakupów jest ich wcześniejsze zaplanowanie. Ta praktyka korzystnie wpłynie nie tylko na domowy budżet, ale również zdrowie. Odpowiednio zbilansowana dieta obejmuje zazwyczaj od czterech do pięciu posiłków dziennie. Dania najlepiej jeść regularnie (o stałych porach), aby zapewnić organizmowi równomierny rozkład energii w ciągu dnia. W zdrowej diecie nie może zabraknąć świeżych produktów spożywczych, które dostarczą organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. 

Planując jadłospis (na przykład w formie rozkładu posiłków na cały tydzień), łatwiej zadbać o różnorodność dań i odpowiedni bilans składników odżywczych. Do jadłospisu należy dołączyć listę zakupów. Dzięki temu w sklepie włożysz do koszyka tylko to, co jest Ci potrzebne. Tym samym ograniczysz kupowanie niezdrowych przekąsek, które nie służą ani Twojemu zdrowiu, ani budżetowi. 

Opakowania produktów spożywczych, czyli jak czytać etykiety?

Większość z nas podczas zakupów spożywczych zwraca uwagę tylko na cenę. To duży błąd! W efekcie często kupujemy drogie produkty, które w składzie mają duże ilości cukru prostego, tłuszczu nasyconego czy - co gorsza - tłuszczu trans. Spożywanie tych związków w nadmiarze niekorzystnie wpływa na cały organizm: zwiększa ryzyko nadwagi, otyłości i innych chorób dietozależnych, takich jak cukrzyca czy miażdżyca. 

Jak czytać etykiety? Na pewno trzeba być bardzo uważnym, bo producenci żywności nierzadko stosują różne chwyty marketingowe, aby zachęcić konsumentów do zakupu. Nie zawsze napis “eko” na opakowaniu będzie gwarancją, że produkt pochodzi od lokalnego dostawcy. Podobnie z informacjami typu “light” czy “bez dodatku cukru”. Ze szczególną ostrożnością należy podchodzić do dodatków do żywności oznaczonych najczęściej symbolem “E”. Niektóre z nich są bezpieczne i powszechnie używane w przemyśle spożywczym (np. E100 - kurkumina czy E270 - kwas mlekowy). Innych, takich jak E120 - koszenila czy E414 - guma arabska, lepiej unikać. Aby ułatwić sobie wybór, najlepiej stosować zasadę: im prostszy skład na etykiecie, tym lepiej.

Na zakupy zawsze z pełnym brzuchem 

Chcesz ograniczyć problem marnowania żywności i zadbać o swój budżet? Nie rób zakupów spożywczych “na głodnego”. Gdy jesteśmy głodni, kupujemy więcej. Ponadto robimy to w pośpiechu, więc nie czytamy etykiet i nie analizujemy składu produktów. W efekcie często sięgamy po wysoko przetworzone dania i niezdrowe przekąski, które być może zaspokoją głód, ale jedynie na chwilę.

Jak mądrze kupować? Zanim wybierzesz się na zakupy spożywcze, zaplanuj jadłospis, zrób listę zakupów i zjedz posiłek lub zdrową przekąskę, która da uczucie sytości na dłużej. A jak musisz, zabierz ze sobą okulary - przydadzą się podczas czytania etykiet.

https://www.maczfit.pl/

Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole