Jesienne warzywa w roli głównej. Najsmaczniejszy festyn w okolicy!


Zupa, kluski i kompot z dyni, a do tego sałatka i placki ziemniaczane. Między innymi takich pyszności można było spróbować podczas Festiwalu Dyni i Pieczonego Ziemniaka w miejscowości Rosocha, gm. Golina.
To była już szósta edycja tej imprezy, ale pierwsza po pandemicznej przerwie.
– W końcu możemy wrócić na nasz ulubiony festiwal – mówi Damian Ciesielski, dyrektor Domu Kultury w Golinie. – Naszym celem jest integracja lokalnej społeczności oraz propagowanie dań z dyni i ziemniaka – dodaje.
Mieszkanki sołectwa Rosocha, druhowie miejscowego OSP oraz pracownicy domu kultury dwoili się i troili, żeby gościom festiwalu wszystko smakowało. Placki ziemniaczane można było zjeść z cukrem, albo ze śmietaną. Była zupa krem z dyni oraz zupa krem z pomidorów i grzanki. Nie zabrakło gulaszu mięsnego z dyniowymi kluskami, zapiekanki dyniowo-makaronowej, ale też chleba z wiejskim smalcem. Były również stoiska trzech Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Golina, które przygotowały jesienne stoły i konkurowały o miano „Najsmaczniejszej potrawy z dyni i ziemniaka”.
Na festiwalu po raz pierwszy pojawiły się stoiska rękodzielnicze i animatorka, która nie pozwalała nudzić się najmłodszym. Było stoisko z pysznymi ciastami, a dochód z ich sprzedaży został przeznaczony na leczenie mieszkańca gminy, który uległ wypadkowi. Na jesiennej scenie natomiast zaprezentowały się golińskie mażoretki, wokaliści szkoły FAMA oraz zespół „Sami Swoi”.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś ten artykuł do końca. Obserwuj nas w Wiadomościach Google, aby być na bieżąco.