Jesienny festiwal w sołectwie Rosocha. Potrawy z dyni i ziemniaka
Pyry z gzikiem, placki ziemniaczane, zupa dyniowa, czy dyniowe spaghetti. Między innymi tego można było spróbować podczas piątego już Festiwalu Dyni i Pieczonego Ziemniaka, który po raz czwarty odbył się w miejscowości Rosocha, gm. Golina.
Stoiska z przygotowanymi przez sołectwa przysmakami, ale też warsztaty wikliniarskie dla dzieci pod hasłem „Od patyczka do koszyczka”. Na scenie natomiast zaprezentowały się dzieci ze Szkoły Podstawowej w Kawnicach, Goliniaki Kraciaki oraz golińskie mażoretki.
- Cieszymy się, że to święto zagościło w kalendarzu imprez kulturalnych gminy. W tym roku nie mieliśmy dożynek, ale to jest takie podsumowanie plonów - mówi Damian Ciesielski, dyrektor Domu Kultury w Golinie. - Gratulacje i podziękowania dla sołectwa Rosocha. Ponad 50 osób brało czynny udział w przygotowaniu imprezy dla mieszkańców gminy Golina, ale nie tylko. Są osoby z Konina, a nawet Poznania. To znaczy, że ta impreza cieszy się dużą popularnością - dodaje.
W ramach festiwalu odbyły się cztery konkursy. Jak podkreśliła Sylwia Kudła, szefowa jury, z roku na rok przygotowywane potrawy są coraz smaczniejsze i coraz bardziej pomysłowe. Wybór zwycięzców natomiast to spory kłopot. Ostatecznie jeśli chodzi o potrawy z dyni, nagrodzono:
I miejsce - Zupa z dyni - Roksana Działak z Adamowa
II miejsce - Sernik na zimno - Joanna Lewandowska z Rosochy
III miejsce - Sok z Dyni - Sławek Chamera z Przyjmy
Potrawa z ziemniaka:
I miejsce - Rolada ziemniaczana z serem i szynką - Marlena Jakubowska z Węglewa
II miejsce - Dziady z kapustą - Danuta Szmaga z Kawnic
III miejsce - Pączki - Ewa Kujawa z Lubieczy
W konkursie na najładniejsze stoisko nagrody odebrali:
I miejsce - OSP Rosocha
II miejsce - sołectwo Przyjma
III miejsce - sołectwo Adamów
Kategoria „Pani dynia”:
I miejsce - sołectwo Przyjma
II miejsce - sołectwo Węglew
III miejsce - sołectwo Rosocha