Odkryj tajemnicę doskonałych uszek i pierogów z kapustą
W czym tkwi sekret pierogów? W niecodziennej atmosferze przebiegły zorganizowane przez Gminny Ośrodek Kultury w Brzeźnie warsztaty pierogarskie.
Warsztaty odbyły się w gospodarstwie agroturystycznym Zagroda Borowo. Wzięło w nich udział kilkanaście pań, które pod okiem Doroty Panas uczyły się robić świąteczne pierogi z kapustą i grzybami oraz uszka z grzybami. – Sekret dobrych pierogów i uszek tkwi w cieście i farszu. Zwłaszcza od ciasta, żeby było delikatne, cienkie i rozpływało w ustach. Najlepsza jest mąka pszenna, „pięćsetka”. To jest właśnie cały sekret poszukiwania tego smaku. Farsz zależy od dobrych produktów – powiedziała Dorota Panas.
Warsztaty rozpoczęły się od przygotowania ciasta i farszu do pierogów i uszek. Pani Dorota pokazała, jak zagnieść ciasto, jak je rozwałkować i wykrawać kółka, a także jak nadziewać i zlepić pierogi oraz uszka. Uczestniczki mogły spróbować swoich sił. Po lepieniu przyszedł czas na gotowanie.
Warsztaty odbywały się w niecodziennej atmosferze, ponieważ w ich trakcie grał zespół złożony z mieszkających w Polsce pań narodowości mongolskiej. Jego członkinie grają na tradycyjnych instrumentach mongolskich. Zespół zaprezentował kilka utworów. Potem przyszedł czas na wspólną degustację.
Źróło: Gmina Krzymów GOK Brzeźno
Dziękujemy za Twoją obecność. Obserwuj nas w Wiadomościach Google, aby być na bieżąco.