Skocz do zawartości

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościPięć łatwych przepisów na ciasta z owocami sezonowymi

Pięć łatwych przepisów na ciasta z owocami sezonowymi

Materiał promocyjny

Dodano:
Pięć łatwych przepisów na ciasta z owocami sezonowymi

Ciasta z owocami są idealnym rozwiązaniem na każdą okazję i dla każdego, kto uwielbia słodkie pyszności. Lekkie i proste w przygotowaniu, sprawdzą się idealnie na domowym przyjęciu, pikniku z przyjaciółmi, a także podczas przyjemnego samotnego relaksu z filiżanką kawy. Poniżej pięć  łatwych przepisów na pyszne owocowe delicje.

Pięć łatwych przepisów na ciasta z owocami sezonowymi

Ciasta z owocami są idealnym rozwiązaniem na każdą okazję i dla każdego, kto uwielbia słodkie pyszności. Lekkie i proste w przygotowaniu, sprawdzą się idealnie na domowym przyjęciu, pikniku z przyjaciółmi, a także podczas przyjemnego samotnego relaksu z filiżanką kawy. Poniżej pięć  łatwych przepisów na pyszne owocowe delicje.

Każda z nas lubi proste przepisy z gatunku tych, które „nie mogą się nie udać”. Zachęcam do wypróbowania. Są tutaj przepisy na ciasta pieczone w piekarniku i w prodiżu oraz przygotowywane na zimno, które odnaleźliśmy na serwisie Biedronka.pl – każdy znajdzie coś dla siebie.

1. Proste ciasto z owocami i kruszonką

Jest to łatwe w wykonaniu ciasto, idealne dla tych, którzy nie przepadają za bardzo słodkimi przysmakami. Dużym plusem przepisu jest to, że do ciasta możemy dodawać przeróżne owoce sezonowe, w zależności od tego, które są akurat dostępne.

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, pół szklanki cukru, ¾ szklanki oleju, 2 łyżki stołowe gęstej śmietany, 4 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 250 g owoców sezonowych (mogą być jagody, maliny, truskawki, wiśnie, morele, śliwki).

Składniki na kruszonkę: 3 łyżki mąki, 3 łyżki cukru, 3 łyżki masła.

Wykonanie: mąkę należy przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zmiksować.  Blachę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto wylać na przygotowaną blachę, rozłożyć równomiernie owoce. Z pozostałych składników zagniatamy ręcznie kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni, wstawiamy ciasto i pieczemy przez ok. godzinę. Smacznego!

Zapraszamy również do zapoznania się z przepisem na ciasto kokosowe zamieszczonym na witrynie http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,1140,name,ciasto-kokosowe

2. Prosty placek z owocami

Bywa i tak, że nie każdy dysponuje odpowiednim piekarnikiem. Są przepisy dostosowane do innych warunków, na przykład do pieczenia w prodiżu. Dla tych, którzy lubią piec w ten tradycyjny sposób, również mamy przepis na proste ciasto z sezonowymi owocami. Możemy użyć tych, którymi dysponujemy: truskawek, malin, jagód, wiśni, a w sezonie wczesnoletnim może być to także rabarbar pokrojony w kostkę. Ciasto jest niezwykle proste w wykonaniu. Składniki nie są drogie, więc jest to bardzo ekonomiczny smakołyk na każdą kieszeń.

Składniki: 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 kostka margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, owoce, cukier puder do posypania.

Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozgrzaną margarynę. Wlewamy około ¾ ciasta do prodiża, następnie układamy owoce, jeśli są większe, musimy przekroić je na mniejsze części. Na to wlewamy resztę ciasta i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

3. Bardzo proste ciasto z owocami

Jest to ciasto bardzo łatwe w wykonaniu, które raczej zawsze się udaje. Przy tym pasują do niego i świeże, i mrożone owoce. Z przepisu korzystać możemy zatem przez cały rok, urozmaicając go coraz to innymi owocami, a w okresie zimowym świeże owoce możemy zastąpić mrożonymi.

Składniki: 4 duże jajka (oddzielamy białka od żółtek), ¾ szklanki cukru, pół szklanki oleju lub roztopionego masła, 1,5 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat do ciast (najlepiej waniliowy, ale może być też inny, dodajemy kilka kropel), około pół kilograma owoców.

Wykonanie: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier, nie przestając oczywiście ubijać piany. Następnie dodać żółtka i zmiksować, by połączyły się z pianą. Powoli wlewać olej, cały czas miksując Dodać aromat do ciast. Ubita piana powinna być bardzo gęsta. Mąkę należy przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i tak przygotowaną dodać do misy z pozostałych składników.  Do upieczenia tego ciasta potrzebna będzie okrągła forma najlepiej o średnicy 23 cm., której spód musimy wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wlewamy ciasto. Następnie na górze układamy owoce (jeśli są mrożone, należy je oprószyć mąką pszenną, nie muszą być rozmrożone przed pieczeniem). Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy ciasto przez godzinę. Po upieczeniu można posypać je cukrem pudrem. W przypadku owoców mrożonych, czas pieczenia nieznacznie się wydłuży. To ciasto po prostu nie może się nie udać, a jego sekretem jest idealne ubicie piany, trzeba więc robić to dosyć długo, ale efekt wart jest wysiłku.  Cóż więcej dodać? Pozostaje odważyć się i spróbować. Życzę smacznego!

4. Ambasador

To ciasto każdemu znane, chociaż istnieje kilka wariantów jego przygotowywania. To, co w nim charakterystyczne, to fakt, że nie pieczemy tradycyjnego ciasta, tylko układamy przyrządzoną masę na biszkoptach. Niektórzy wolą herbatniki, też tak można, ja jednak pozostanę przy wersji biszkoptowej. Być może przyrządzanie Ambasadora wyda się niektórym nieco skomplikowane, zapewniam jednak, że jest to całkiem prosty do wykonania smakołyk i raczej nie ma prawa się nie udać.

Składniki:  1 paczka biszkoptów. Składniki na krem: 3 szklanki mleka, 7 żółtek, 30 dag cukru, 10 dag mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy, dwie kostki masła. Owoce: mogą być winogrona, ananasy, brzoskwinie. Oprócz owoców można dodawać również orzechy czy rodzynki.

Wykonanie: żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i trochę mleka. Resztę mleka należy zagotować. Do gotującego się mleka, wlewamy powoli utarte żółtka. Całość należy zagotować jak budyń. Następnie wystudzić. Utrzeć dwie kostki masła, do tego powoli dodawać wystudzony krem i ucierać na jednolitą masę. Tą masę podzielić na dwie części, do jednej dodać dwie łyżki kakao i znów utrzeć. Obydwie masy jedna po drugiej wylać na biszkopty ułożone w tortownicy. Na nich układać owoce. Na koniec zalać galaretką owocową. Naprawdę pyszne! 

5. Jogurtowe ciasto z owocami

Jest to kolejne ciasto bardzo proste w przygotowaniu. Można upiec je ze wszystkimi owocami: jabłkami, gruszkami, śliwkami, jagodami, malinami, po prostu każdy owoc tutaj pasuje. Nie ma możliwości, aby się nie udało.

Składniki : 4 jajka, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 szklanki cukru, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 1 szklanka oleju. Dowolne owoce.

Wykonanie: wszystkie składniki (poza owocami) wkładamy do jednej miski i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylewamy na przygotowaną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Myjemy owoce, obieramy jeśli trzeba i kroimy na kawałki. Owoce wysypujemy na przygotowaną na blasze masę. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy ciasto około 40 minut. Po upieczeniu można posypać je cukrem pudrem. Jeżeli chcemy, by nasze ciasto było jeszcze słodsze, możemy przygotować kruszonkę. Składniki na kruszonkę: pół kostki masła, około 1 szklanki mąki i 1 szklanka cukru. Składniki zagniatamy ręcznie, a potem tak przygotowaną kruszonką posypujemy masę i owoce, pieczemy razem z ciastem. Jednak i bez kruszonki ciasto jest dość słodkie, wszystko zależy więc od tego, co lubimy. Przy tak prostym przepisie, pozostaje tylko zachęcić do pieczenia i życzyć smacznego!

Podane poniżej przepisy można z powodzeniem określić mianem „przepisów dla każdego”. Nie są zbyt kosztowne, składniki do ciasta są ogólnodostępne. Ponadto są proste w wykonaniu i raczej nie zdarza się, żeby mogły się nie udać. W nadchodzącym okresie jesienno-zimowym więcej czasu spędzamy w domu, częściej odwiedzamy kuchnię i co za tym idzie, nabieramy ochoty na kulinarne eksperymentowanie. Ciasto to danie, które lubi prawie każde dziecko i większość dorosłych. Stanowią one doskonały dodatek do niedzielnego obiadu (jako deser), trudno też wyobrazić sobie bez nich przyjęcie. Jeśli zaś jesteśmy osobami, które lubią odpocząć i zrelaksować się przy kawie i książce, świeży, pyszny, domowy wypiek będzie wprost idealnym dodatkiem do przyjemnego spędzenia spokojnych chwil.  Pozostaje tylko odważyć się (dla tych, którzy z jakiegoś powodu nie przepadają za pieczeniem) lub po prostu skusić na coś prostego i nowego (dla tych, którym kulinarne szaleństwa nie są obce). Podane przepisy są proste i smaczne. Życzę miłego odkrywania nowych kulinarnych lądów!

Czytaj więcej na temat:ciasto, owoce, deser, słodkości
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole