Skocz do zawartości

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościPrzypominają ziemniaczaną tradycję

Przypominają ziemniaczaną tradycję

Dodano: , Żródło: LM.pl
Przypominają ziemniaczaną tradycję
Placki, racuchy, sałatki i kluski. Takie potrawy z ziemniaków można było skosztować podczas „Ziemniaczanego zawrotu głowy” w Liścu Wielkim.
Placki, racuchy, sałatki i kluski. Takie potrawy z ziemniaków można było skosztować podczas „Ziemniaczanego zawrotu głowy” w Liścu Wielkim.

W miejscowej remizie zaprezentowało się 12 kół gospodyń wiejskich. Na stołach zagościło 15 potraw, które powstały dzięki dofinansowaniu Urzędu Marszałkowskiego. – Panie przygotowały potrawy według tradycyjnych przepisów. Wielu z nich się już nie pamięta. Chcemy je przypomnieć i pokazać. Mamy też nowoczesne dania– mówi Emilia Strużyńska, prezes stowarzyszenia gospodyń wiejskich gm. Stare Miasto.

Wśród nich znalazła się zupa z dyni z kluskami przecieranymi, czy sałatka z ziemniaka i ogórka kwaszonego. Poza nimi, na stołach znalazły się między innymi racuchy ziemniaczane, pyrczok, kluski śląskiej i sałatka jarzynowa.

Przepisy na wszystkie potrawy, które można było skosztować podczas festynu, znajdą się w specjalnym folderze. To pierwsza taka swoista ziemniaczana książka kucharska, którą wyda gmina Stare Miasto. Folder, jak zapowiada Strużyńska, ma powstać w ciągu miesiąca.
Przypominają ziemniaczaną tradycję
DSC_1685
DSC_1668
DSC_1669
DSC_1671
DSC_1673
DSC_1677
DSC_1680
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole