Wielkanocny kiermasz z żurem na maślance. Mamy przepis!
Koronkowe i drewniane zające, materiałowe kurki, kolorowe pisanki i mnóstwo łakoci od gospodyń. Na Kiermaszu Wielkanocnym w Golinie można było też spróbować żuru na maślance.
Przedświąteczne jarmarki i kiermasze wpisały się już w kalendarz wydarzeń gminy Golina. Tydzień przed Wielkanocą w miejscowym domu kultury stanęło trzynaście stoisk rękodzielników oraz kół gospodyń wiejskich. Każdy tam znalazł coś dla siebie.
– Zainteresowanie było duże. Jesteśmy zadowoleni z frekwencji – podkreśla Damian Ciesielski, dyrektor Domu Kultury w Golinie.
Zakupy wielkanocnych dekoracji oraz świątecznych przysmaków to nie jedyne atrakcje kiermaszu. Na odwiedzających czekało 50 litrów śląskiego żuru na maślance. Dyrektor Damian Ciesielski, tylko czytelnikom LM.pl zdradził przepis.
Składniki:
- 1kg kości wędzonych
- 0.5 kg boczku wędzonego
- 0.5 kg kiełbasy wędzonej
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liśc laurowy, majeranek,
- Kostki rosołowe
- 0.5 kg cebuli
- 1,5 litra maślanki
Wykonanie:
Kości wędzone należy zalać wodą ok. 2 litrów. Dodać wszystkie przyprawy. Gotować ok. 1 godziny. Kiełbasę i boczek podsmażyć na patelni wraz z majerankiem. Po godzinie wyciągnąć kości z bulionu i bulion przelać przez sitko. Dodać do niego przesmażone mięso i mięso z kości. Wlać maślankę i zagotować zupę. W oddzielnym garnku ugotować ziemniaki. Następnie zrobić purée ziemniaczane /mleko i Masło/ dodać przesmażona cebulę. Nałożyć purée na talerz i nalać żurek. Smacznego!
fot. Dom Kultury w Golinie