Skocz do zawartości

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plSportJak ułożyć zdrowy jadłospis na lato?

Jak ułożyć zdrowy jadłospis na lato?

Materiał promocyjny

Dodano:
Jak ułożyć zdrowy jadłospis na lato?
materiał promocyjny

Gdy żar leje się z nieba, ochota na duże porcje wysoko kalorycznych posiłków znacząco spada. W upalne dni większość z nas wybiera lekkie dania i przekąski, które nie obciążają żołądka, a przy okazji gaszą pragnienie. Jakie produkty powinny znaleźć się w wakacyjnej diecie, aby była ona nie tylko lekka, ale również zdrowa? Jak ułożyć jadłospis na lato?

Postaw na różnorodność 

Nikt nie lubi nudy w jadłospisie. Na szczęście latem mamy szerokie pole do popisu przede wszystkim w kwestii wyboru różnorodnych, kolorowych, soczystych i świeżych warzyw i owoców. Warzywa i owoce są podstawą każdej zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety. Warto korzystać z ich sezonowości, gdyż sezonowe gatunki zawierają najwięcej cennych składników odżywczych. Dodatkową ich zaletą jest fakt, że są tańsze i powszechnie dostępne. W lipcu stragany zapełniają się malinami, borówkami, jeżynami, wiśniami, brzoskwiniami i morelami. Obok nich nie może zabraknąć króla lata, czyli arbuza. Owoc ten w 90% składa się z wody, co czyni go świetną i niskokaloryczną wakacyjną przekąską. Sezonowe warzywa z lipca to między innymi: cukinia, kalafior, brokuły oraz kapusta biała i czerwona. W sierpniu do wakacyjnych skarbów natury dołączają bakłażan, papryka i dynia.

Wybieraj produkty lekkie i niskoprzetworzone 

Na bazie wakacyjnych warzyw i owoców możesz robić lekkie zupy (w tym chłodniki), pożywne sałatki i sycące koktajle. Letni jadłospis warto uzupełnić o rośliny strączkowe. Gotowana fasolka szparagowa podana na maśle z bułką tartą jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych i nie tylko. W codziennej diecie nie może zabraknąć również produktów zbożowych (makaron na zimno z truskawkami i jogurtem) oraz źródeł białka i zdrowych tłuszczów. Zamiast tłustego golonka, postaw na ryby. Rybne danie nie tylko jest lżejsze, ale przede wszystkim zdrowsze - dostarcza cennego kwasu omega niezbędnego do prawidłowej pracy układu krwionośnego i nerwowego. 

Pamiętaj o nawodnieniu 

Regularne nawadnianie to kluczowy element zdrowego trybu życia. Gdy temperatury na zewnątrz sięgają 30 stopni, ryzyko odwodnienia organizmu rośnie. Średni prawidłowy poziom nawodnienia wynosi 2,5 l na dobę dla dorosłych mężczyzn i 2 l na dobę dla dorosłych kobiet. W upalne dni warto mieć ciągle pod ręką butelkę wody mineralnej. Dodatkowo można sięgać po płynne i półpłynne przekąski, takie jak wspomniany wyżej arbuz czy smoothie owocowo-warzywne. 

Szukaj inspiracji 

W ułożeniu zdrowego i dopasowanego do Twoich potrzeb jadłospisu z pewnością pomoże doświadczony dietetyk. Podczas konsultacji dowiesz się między innymi, ile dokładnie wynosi Twoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne i w jaki sposób rozkładać posiłki, aby nie przejadać się i nie czuć głodu. Sporo inspiracji dostarczają również cateringi dietetyczne (https://www.maczfit.pl/blog/dieta-na-tydzien-tygodniowy-jadlospis-wraz-z-lista-zakupow/). Sprawdź ofertę cateringów dietetycznych z dostawą w swojej okolicy. Być może zainspiruje Cię ich menu lub zdecydujesz się zamówić gotową, lekką dietę pudełkową na lato.

Czytaj więcej na temat:zdrowie, dieta
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole