Z kuchni do Bacha
Przy okazji nauki zawodu pod okiem niemieckich instruktorów, zwiedzili Erfurt oraz muzeum Jana Sebastiana Bacha w Eisenach.
Przy okazji nauki zawodu pod okiem niemieckich instruktorów, zwiedzili Erfurt oraz muzeum Jana Sebastiana Bacha w Eisenach.
Czternaścioro uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz obsługi turystycznej od 20 listopada realizuje czterotygodniowy staż w zakładach hotelarskich i gastronomicznych w różnych niemieckich miastach. - Młodzież realizuje główne cele projektu: poznaje funkcjonowanie zakładów gastronomiczno-hotelarskich w Niemczech i, pracując pod okiem niemieckich instruktorów, podnosi swoje kwalifikacje zawodowe oraz przełamuje barierę językową, zarówno w bezpośredniej komunikacji, jak i w słownictwie branżowym - poinformowała naszą redakcję Magdalena Baranek z ZSEU w Żychlinie. - Uczniowie osiągną po stażu wymierne korzyści: zdobędą doświadczenie praktyczne i nowe umiejętności poświadczone certyfikatem, staną się bardziej otwarci i mobilni oraz zwiększą swoje szanse na rynku pracy.
Praktyki potrwają do 19 grudnia. Czternastka uczniów wymieniła 20 listopada wcześniejszą grupę, z którą razem odbyła wycieczkę po Turyngii. - Zwiedzanie Erfurtu oraz pobyt w muzeum Jana Sebastiana Bacha w Eisenach były miłym uzupełnieniem realizowanego w Niemczech przez Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych projektu „Praktyka i kultura dla uczniów – międzynarodowa nauka zawodu” - dodaje Magdalena Baranek.
Projekt w całości finansowany jest w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Kapitał Ludzki.
Dziękujemy za Twoją obecność. Obserwuj nas w Wiadomościach Google, aby być na bieżąco.