Dlaczego warto spożywać komosę ryżową?
Materiał promocyjny
Komosa ryżowa (quinoa), zwana inaczej złotym zbożem Inków lub ryżem peruwiańskim to roślina, której cenne właściwości znane są już od wieków. Zaliczana jest do superżywności. Ma wyjątkowe właściwości odżywcze i smakowe oraz niezwykłe właściwości zdrowotne.
Jest źródłem aminokwasów egzogennych
Przede wszystkim zawiera bardzo cenne aminokwasy egzogenne, którym organizm człowieka nie potrafi samodzielnie wytworzyć i trzeba je dostarczać wraz z pożywieniem. Quinoa powinna stanowić niezbędny element diety wegetarian i wegan, ponieważ aminokwasy egzogenne występują głównie w mięsie.
Posiada właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne
Komosa ryżowa kupiona w bee.pl posiada właściwości antybakteryjne, ma też działanie przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Wzmacnia układ odpornościowy, sprawia, że organizm lepiej radzi sobie z infekcjami.
Zawiera cenne składniki odżywcze
Quinoa zawiera duże ilości magnezu, potasu, cynku, wapnia, fosforu, żelaza, miedzi, kwasu foliowego, witaminy A, witaminy E, witamin z grupy B. Jest też bogata w tłuszcze nienasycone. Regularnie spożywana obniża poziom cholesterolu we krwi. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, układu krążenia, miażdżycy.
Jest źródłem pełnowartościowego białka. Nie zawiera glutenu. Może być spożywana przez osoby cierpiące na celiakię.
Ma niski indeks glikemiczny
Ma niski indeks glikemiczny, dlatego zapobiega wystąpieniu cukrzycy i pomaga ją leczyć. Mogą ją spożywać osoby na diecie odchudzającej. Po zjedzeniu komosy ryżowej poziom cukru we krwi pozostaje przez długi czas na tym samym poziomie. Dlatego nie czujemy ochoty na podjadanie między posiłkami.
Quinoa powinna znaleźć się w jadłospisie osób walczących z nadwagą i osób dbających o linię. Dzięki dużej zawartości błonnika jej spożywanie bardzo pozytywnie wpływa na pracę jelit.
Jest smaczna zarówno na słono, jak i na słodko
Komosę ryżową można spożywać na słono jako dodatek do sosów, gulaszów, niektórych zup. Quinoa może być też dodatkiem do dania głównego. Z powodzeniem zastąpi ziemniaki, makaron, ryż, kaszę. Bardzo dobrze smakuje z warzywami, stanowi świetny dodatek do sałatek. Komosę ryżową można spożywać również na słodko, np. w połączeniu z jogurtem, z owocami, rodzynkami, orzechami.
Quinoę najlepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością, ale można ją kupić też w większości supermarketów. Dostępna jest na alejkach ze zdrową żywnością. Należy ją przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, aby nie doprowadzić do jej utlenienia.
Dziękujemy za Twoją obecność. Obserwuj nas w Wiadomościach Google, aby być na bieżąco.