Warsztaty kulinarne w Radolinie. Przygotowali przetwory na zimę
Blisko 50 osób wzięło udział w warsztatach kulinarnych pod hasłem „Zrób przetwory dla siebie i sąsiada”.
To była piąta inicjatywa realizowana przez Fundację Pomocy Osobom Niepełnosprawnym i Chorym „Tęczowa Gromada” w ramach projektu Centrum Aktywności Społecznej, dofinansowanego z Programu „Fundusz Inicjatyw Obywatelskich”. Integrowanie przez gotowanie udało się zorganizować dzięki wsparciu Wielkopolskiego Stowarzyszenia Odnowy Wsi „Nasza Radolina”.
W radolińskiej świetlicy spotkały się osoby w różnym wieku. Wszyscy wspólnie obierali i kroili warzywa oraz owoce, a także przygotowywali marynaty i salsy. Później wszystko zostało zamknięte w słoikach, a przetwory powstały pod czujnym okiem Bożeny Palpuchowskiej. Prowadząca warsztaty poza klasykami, zdradziła przepisy na przetworowe nowości.
Na uczestników spotkania czekała również loteria fantowa, w której można było wylosować wiklinowy kosz i ekologiczne torby. Były też golińskie krówki w spólna kawa.
fot. Wielkopolskie Stowarzyszenie Odnowy Wsi "Nasza Radolina"
Szukasz pracy? Kilkaset aktualnych ofert znajdziesz w naszym serwisie ogłoszeniowym.