Rosocha. Wszystko co chcielibyście wiedzieć o dyni i ziemniaku
Festiwal Dyni i Ziemniaka po raz trzeci odbył się w miejscowości Rosocha, gm. Golina. W trakcie imprezy wybrano między innymi najsmaczniejsze potrawy.
Zupa krem z dyni, pyrczok, kluski leniwe z dyni z gulaszem, kompot z dyni, gzik ziemniaczany, czy zapiekanka ziemniaczano-mięsna. Takich pyszności można było skosztować w miniony weekend na III Festiwalu Dyni i Ziemniaka. Imprezę poświęconą jesiennym darom ziemi zorganizował Dom Kultury w Golinie.
Spotkanie rozpoczęła Orkiestra Dęta OSP Golina i grupa mażoretek, które prowadzi Justyna Tomczak. Ponadto wystąpiły dzieci ze szkoły podstawowej w Kawnicach i w Golinie oraz zespół Senior. Nie zabrakło też akcentu międzynarodowego. Na zaproszenie stowarzyszenia kulturalnego „Tradycja” ze Lwowa przyjechał zespół „Wykrutasiki”, który zaprezentował tradycyjne tańce ukraińskie. Gwiazdą wieczoru był natomiast zespół disco polo – LILI.
W trakcie festiwalu odbyły się dwa konkursy. W pierwszym, na „Najsmaczniejszą potrawę z dyni i ziemniaka” zwyciężyła zupa z dyni i knedle z dynią. Natomiast w konkursie na „Najpiękniejszą panią dynię, lub pana ziemniaka” spośród 30 prac, wybrano te przygotowane przez sołectwo Rosocha i Węglew.
fot. DK Golina