Skocz do zawartości

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościJak przygotować krem z dyni?

Jak przygotować krem z dyni?

Materiał promocyjny

Dodano:
Jak przygotować krem z dyni?

Dynia to dla naszego organizmu prawdziwa skarbnica witamin i minerałów! Dzięki temu bardzo często jest serwowana również małym dzieciom. Krem z dyni to wyśmienity pomysł na jesienne dni. Do przygotowania tego specjału nie trzeba mieć specjalnych umiejętności. Zupa dyniowa jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Przyrządza się ją błyskawicznie, co również jest sporym atutem!

Krem z dyni: składniki

Przed przygotowaniem kremu z dyni musimy zaopatrzyć się w niezbędne produkty. Ich lista nie jest długa, a wszystkie składniki są łatwo dostępne. Do jej przyrządzenia potrzebujemy:

  • 1,5 kg dyni,
  • bulion warzywny (możemy przygotować go samodzielnie lub kupić gotowy),
  • 200 ml śmietanki kremowej,
  • 200 ml mleka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pestki z dyni,
  • gałka muszkatołowa,
  • natka pietruszki,
  • pieprz i sól.


Krem z dyni: przygotowanie

W pierwszej kolejności należy obrać dynię ze skórki. Należy ją oczyścić z pestek, a następnie pokroić w kostkę. Dynię wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym. W międzyczasie drobno kroimy cebulę i wrzucamy ją na patelnię. Smażymy cebulę na maśle, aż do momentu, gdy nabierze rumianego blasku. Warto pamiętać, że dobrze zeszklona cebul ma złoty odcień, a nie brązowy. Mocno przypieczona nie sprawdzi się do zupy.

Do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz gałkę muszkatołową (doda ona zupie wyrazu). Doprawiamy pieprzem oraz solą – według własnego uznania i preferencji. Tak przygotowany wywar powinien gotować się przez około 15-20 minut. Musi on gotować się do momentu, aż wszystkie składniki zmiękną. Szczególną uwagę należy zwrócić na dynię. Na koniec wrzucamy do garnka czosnek. Wywar gotujemy dodatkowe kilka minut.

Po zagotowaniu wywaru przychodzi czas na jego zblendowanie. Następnie dodajemy śmietankę kremówkę i całość mieszamy. Do dekoracji można wykorzystać pestki lub natkę pietruszki. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań.

Zupa krem z dyni nie powinna być zbyt gęsta. Jej konsystencja powinna być delikatna i puszysta. Danie warto serwować z przypiekanym chlebem lub grzankami. Wspaniale smakuje również z podsmażonym boczkiem - jest to opcja dla miłośników bardziej sycących dań. Wykonaj pyszny krem dla całej rodziny!

Jak przygotować krem z dyni?
Czytaj więcej na temat:gotowanie, zupa, halloween, dynia
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole