Skocz do zawartości

Prześlij nam swoje filmy, zdjęcia czy tekst. Bądź częścią naszego zespołu. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościKtóre tłuszcze roślinne są najlepsze do smażenia?

Które tłuszcze roślinne są najlepsze do smażenia?

Materiał promocyjny

Dodano:
Które tłuszcze roślinne są najlepsze do smażenia?
materiał promocyjny

Dobry tłuszcz do smażenia to taki, który ma dużą odporność na utlenianie i wysoki punkt dymienia.

Tłuszcz ma szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystujemy go do smarowania kanapek, przyrządzania sałatek i smażenia kotletów. Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia tłuszcze zwierzęce należy zastępować roślinnymi odpowiednikami. Jednak nie wszystkie tłuszcze roślinne nadają się do obróbki termicznej. Na czym smażyć, aby na talerzu było nie tylko smacznie, ale również zdrowo?

Jaki tłuszcz wybrać?

Tłuszcze pochodzenia roślinnego, włączając w to różne oleje roślinne, awokado i orzechy, charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Dzięki nim dostarczamy do organizmu cenne kwasy nienasycone DHA i EPA o właściwościach kardioprotekcyjnych, przeciwzakrzepowych i przeciwnadciśnieniowych. Kwasy tłuszczowe nienasycone korzystnie wpływają także na układ nerwowy: wspomagają pracę mózgu, poprawiają koncentrację i procesy zapamiętywania. 

Podział kwasów tłuszczowych nienasyconych uwzględnia tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone. Te drugie mają niską odporność na utlenianie. Oznacza to, że nie powinny być używane do smażenia. Oleje roślinne, takie jak olej lniany, z pestek dyni, z pestek winogron, olej słonecznikowy i sezamowy, najlepiej stosować na zimno – na przykład jako dodatek do sałatek.

Dobry tłuszcz do smażenia to taki, który ma dużą odporność na utlenianie i wysoki punkt dymienia. Do takich tłuszczów należą oleje z przewagą jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. 

TOP 3 produktów roślinnych do smażenia 

#3 Olej rzepakowy

Tłuszcz doskonale znany każdej gospodyni domowej. Olej rzepakowy charakteryzuje się dobrym profilem kwasów tłuszczowych i wysokim punktem dymienia. Ma jednak niską stabilność termiczną, dlatego najlepiej używać go do krótkiej obróbki termicznej. 

#2 Olej z awokado 

Awokado to niezwykle wartościowy owoc, nie inaczej jest z przygotowanym z niego olejem. Tłuszcz z awokado ma wysoką odporność na utlenianie i wysoki punkt dymienia. Dobrze sprawdza się nawet podczas długiego smażenia w wysokich temperaturach. 

#1 Oliwa z oliwek 

Numer jeden naszego rankingu to oliwa z oliwek – najlepiej w wersji extra virgin. Oliwa z oliwek charakteryzuje się wysokim punktem dymienia i dużą odpornością na utlenianie. Do tego jest bardzo zdrowa – zawiera nie tylko tłuszcze nienasycone, ale również liczne witaminy, składniki mineralne i antyoksydanty. 

Oleje roślinne – ważny element diety 

Tłuszcze pochodzenia roślinnego, w tym oleje, to ważny element każdej diety, a już w szczególności jadłospisu wysokotłuszczowego. Dieta keto może być dobrym sposobem na odchudzanie i uregulowanie gospodarki węglowodanowej w organizmie. W diecie ketogenicznej węglowodany ograniczono na korzyść tłuszczu, z kolei białko jest dostarczane na poziomie wyznaczonym przez normy. W jadłospisie dominują produkty wysokotłuszczowe, takie jak: mięso, ryby, owoce morza, jaja, sery, orzechy, oleje roślinne, nasiona i awokado. Do tego można jeść niskoskrobiowe warzywa i owoce jagodowe. Odpowiednio zbilansowana dieta keto jest smaczna, pożywna i zdrowa, jednak ważne, aby jej stosowanie wcześniej skonsultować z lekarzem. 

Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole